Стандард
КРИПТОВАЛУТИ

Биткоинот повторно руши рекорди

Пазарната капитализација на биткоинот повторно се искачи на над трилион долари, а цената на биткоинот се искачи на 56.000 долари.

Пакетот стимулации се очекува да има позитивно влијание врз биткоинот (и секако на преостанатите криптовалути) поради три фактори.

Лудо печатење пари може да го загрози американскиот долар како резервна валута и да ја зајакне моќта на биткоинот, кој се смета за дигитално злато.

Исто така, расте загриженоста дека ќе се појави инфлација и биткоинот може да биде безбедно прибежиште.

И трето: парите што Американците ќе ги внесат на нивните сметки сигурно ќе одат за криптовалути, кои – соочени со постојаната побарувачка на институционалните инвеститори – ќе ја зајакнат побарувачката.

Поврзани вести

Изгубени лозинки „закопаа“ богатство вредно над 184 милијарди долари

Влатко Зорба

Растот на биткоин продолжува – надмина 53.000 долари

Влатко Зорба

Square купи биткоини во вредност од 170 милиони долари, цената на криптовалутата се качи на 50.000

Влатко Зорба