СТАНДАРД life
КРИПТОВАЛУТИ

Швајцарска банка стара 177 години додава тргување со криптовалути

Како што се наведува во соопштението за печатот, Bordier & Cie SCmA, швајцарска банка основана во 1844 година, додаде тргување со криптовалути на својата листа на услуги.

„Видовме растечка побарувачка од нашите клиенти за диверзифицирање во алтернативни класи на средства како што се дигитални средства“, рече еден од тројцата управувачки партнери на банката, Еврард Бордиер.

Новата услуга им овозможува на клиентите од Bordier да купуваат, чуваат и тргуваат со криптовалути, вклучувајќи Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash и Tezos. Компанијата планира да го прошири бројот на валути што ќе ги нуди во иднина.

Банкарската платформа Sygnum обезбедува управување со инфраструктурата што ќе складира приватни клучеви што контролираат пристап до валути, ќе се поврзат со даватели на ликвидност и ќе ги следат трансакциите. Исто така, ќе се осигури дека банката има процедури против перење пари за своите крипто-валути.

„Bordier ја продолжува својата 177-годишна традиција на заштита на богатството на клиентите за идните генерации, нудејќи им на своите клиенти „следната генерација на „средства“, додаде извршниот директор на Sygnum групата, Матијас Имбах.

Во исто време, Bordier истакна дека услугата е вид на извршна трансакција, што значи дека банката нема да понуди дополнителни совети или советодавни услуги во врска со криптовалутите.

Како што објави „Декрипт“, фирмата за деловно разузнавање MicroStrategy додаде денес во своите биланси уште Bitcoin во вредност од милијарда долари, со што уште еднаш ја зајакнува идејата дека побарувачката за крипто инвестиции расте меѓу институционалните фирми. И тоа ги принудува банките да водат сметка.

Поврзани вести

Уште еден голем хеџ фонд ќе инвестира во Биткоин

Влатко Зорба

Се очекува рушење на историскиот рекорд на цената на Биткоин

Влатко Зорба

Guggenheim ќе купи 500 милиони долари во BTC преку Grayscale

Влатко Зорба