СТАНДАРД life

Странство

ЕКОНОМИЈА

40% од високо-образованите Македонци живеат и работат во странство!

Влатко Зорба
Незапирлив тренд на одлив на високо-образован кадар од земјава. Во 2010 та година, според проценките на Светска банка 29,1% од високо образованите луѓе во земјава...
ЕКОНОМИЈА

Пад од 42,7 проценти на извршената работа на домашните градежници во странство

Влатко Зорба
Во периодот јануари‒декември 2020 година, вкупната вредност на договорените градежни работи во странство изнесува 211 913 илјади денари, што е за 31,1 проценти помалку во...