СТАНДАРД life
ТЕХНОЛОГИЈА

Ковид-пасоши засновани на блокчеин се издаваат во Њујорк

Блокчеин технологијата најде уште една корисна употреба. Неговата карактеристика за непроменливост на записите и безбедното чување на податоци ја искористи IBM, кој неодамна го лансираше својот Digital Health Pass, апликација заснована на блокчеин, која има за цел да носи податоци за луѓе кои биле вакцинирани или биле тестирани негативно на коронавирус. Апликацијата ќе служи како „ковид-пасош“ и потврда дека некое лице е здраво, што треба да им олесни на луѓето да се вратат во нормален живот.

Потребен е вакцина или негативен тест

Меѓу првите што го прифатија овој начин на следење на здравите луѓе е американската држава Њујорк, каде споменатата технологија беше пуштена во употреба викендов. Беше лансирана под името Excelsior Pass и тоа е доброволен сертификат што може да го добие секое лице кое било вакцинирано против Ковид-19 или имало нов негативен ПЦР или тест за антитела.

Сертификатот се добива во дигитална форма, кој, како авионски билет и слични пропусници, може да се чува во дигитален паричник на мобилен телефон. Исто така е можно да се испечати на печатач, а неговиот QR код треба да се скенира на контролниот пункт за да може да се провери дали лицето е ослободено или заштитено од коронавирусот во тоа време. Скенирање на сертификати ќе вршат барови, институции или, на пример, стадиони, кина и театри кои ќе сакаат да воведат ковид-сертификати како начин за обезбедување на јавно здравје во нивните простории. Една од позвучните локации што ќе обезбеди поголема (и побезбедна) посетеност на настанот на овој начин ќе биде познатата „Медисон Сквер Гарден“.

Апликацијата Excelsior Pass беше лансирана по неколкунеделна пробна работа, а Њујорк е првата сојузна држава во САД што ја воведе како официјална. Фактот дека евиденцијата на здрави лица се чува на криптиран блокчеин обезбедува приватност на корисникот, како и интегритет на податоците. Властите посочуваат дека не се забележуваат приватни здравствени податоци на блокчеин и во апликацијата и дека во системот се вклучени голем број безбедносни механизми за да се обезбедат податоците што постојат таму.

Властите во Њујорк се надеваат дека оваа технологија може да го олесни и побрзо отворањето бизнис за многумина и да го забрза враќањето на „старото“ кога станува збор за собирање луѓе на јавни места и во големи сали.

Поврзани вести

Samsung Galaxy S11 ќе има издолжен дисплеј со соднос на страните 20:9

msp-admin

Следното ажурирање на Windows 10 може дa донесе големи промени

msp-admin

Корона апликацијата нема да ги чува Џи-Пи-Ес податоците

msp-admin