26.8 C
Скопје
24 септември, 2023
СТАНДАРД life
ТЕХНОЛОГИЈА

Мicrosoft ќе го олесни преминот кон технологии кои не користат лозинки

Биометриските технологии се користат од мобилните уреди со години. Најпопуларниот метод за верификација се сензорите за отпечатоци. Водечките производители на паметни телефони развиваат и напредни технологии за препознавање на лице, кои се друга корисна алтернатива на лозинките.

Мicrosoft е исто така доста активен во промовирање на побезбедни методи за верификација во дигиталниот свет во кој живееме. Windows 10 е добар пример, бидејќи можете да се најавите на вашата сметка на неколку различни начини кои не вклучуваат лозинки. Ова може да се направи со отпечаток од прст со препознавање на лице, како и со надворешни уреди како што се USB-стикови.

Хардверските клучеви засновани на технологијата FIDO2 стануваат сè попосакувано решение за безбедно најавување во компјутерите. Мicrosoft обезбеди поддршка за оваа клучна карактеристика пред три години. Сега е можно да се најавите на сметки за услуги како што се Outlook, Skype и Xbox Live.

Новиот прелистувач на компанијата исто така користи биометриска технологија, што им го прави уште полесно на милиони корисници на Мicrosoft ширум светот.

Хардверските идентификациски клучеви се вклучени во USB порти на лаптопи или работни површини. Можно е да се синхронизирате со паметни телефони преку NFC или Bluetooth конекција. Технологијата работи заедно со автентикација со два фактори и WebAuth, што ви овозможува да пребарувате на Интернет без да користите лозинки.

Претставниците на бизнисот постепено ги прифаќаат иновативните карактеристики што компанијата ги нуди за да ги заштити сметките на Интернет. Најмногу ги интересира комбинацијата на хардверски клучеви и Windows Hello, како и верификација со сензор за отпечатоци, пренесува CNet.

Мобилната верзија на Microsoft Authenticator обезбедува брз и безбеден пристап до Outlook.com, Office 365, Skype, OneDrive, Cortana, Microsoft Edge, Xbox Live, Mixer, Microsoft Store, MSN и Bing. Компанијата сега потврди дека ќе направи најава за која не се потребни лозинки во стандардната карактеристика на Azure Active Directory – облак услуга што им овозможува на бизнисите да ги следат најавувањата на вработените.

Технологијата Tempory Access Pass дополнително ќе ја олесни интеграцијата на нови услуги засновани на современи биометриски технологии во тековната инфраструктура.

Поврзани вести

Мајкрософт ќе се бори против јаглеродниот диоксид

msp-admin

Нова опасна ИЗМАМА во WhatsApp: Неофицијални сметки на апликацијата бараат 6-цифрен код

Влатко Зорба

Harman L.I.V.E. ги носи концертите во автомобилот

Влатко Зорба