Стандард
КОМПАНИИ

Економскиот расен јаз во САД се зголеми тројно за 30 години, наместо да се намалува

Најновото истражување на Bank of America за расната нееднаквост во Соединетите Американски држави кога станува збор за прераспределба на парите, открива некои поразувачки детали.

Врз основа на статистичките податоци во периодот од 30 години помеѓу 1984 и 2013 година, јазот помеѓу годишните приходи на белите и црните семејства во САД се зголеми – наместо да се намалува – па дури и тројно се зголеми, додека развојот на просечните плати во последната година, опфатен со истражувањето, е во благ пад и за двете социјални категории.

Разликата меѓу приходите на „белите“ и „црните“ семејства во 1984 година беше 84.400 долари, а триесет години подоцна достигна 245.000 долари. Иако доларот изгуби дел од својата вредност во меѓувреме, тоа не го стори со исто темпо. Во исто време, треба да се има предвид дека афро-американските семејства се во просек побројни, така што финансиската распределба кај нив не е на исто ниво како кај белците.

Во последните седум години се чини дека јазот е нешто помал, но само благодарение на веќе споменатиот тренд на намалување на платите.

Ова е потврдено со студијата „Lending Tree“, која се заснова на нешто понови податоци. Според последните статистички податоци од 2020 година, добиени од неколку различни федерални служби на САД, тоа покажува дека семејствата во црните заедници во САД денес заработуваат околу 24.100 долари годишно, додека белците имаат приближно 189.100 долари, што претставува значителен пад во однос на резултатите од 2013 година

Губењето на заработката може да се оправда со последната година, кога беше прогласена пандемија на коронавирус и следствено на тоа американскиот пазар на трудот „се прилагоди“ на новите околности, со намалување или целосно одложување на големите бонуси на извршната власт во големите компании, но и бидејќи дошло до контракција на целиот пазар поради намалувањето на побарувачката.

Кога станува збор за раководните позиции, само тројца од 500-те директори во компаниите кои се на списокот S & P 500 од најголемите во САД, имаат црна кожа.

Во секој случај, станува збор за околу осум пати помали примања на афро-американски семејства, што е разочарувачки резултат во 21 век. Во раните 1980-ти, односот беше околу 6,5 спрема 1.

Поврзани вести

Голема глобална битка за контејнери, цените на превозот нагло растат

Влатко Зорба

Facebook дава бесплатни реклами на Светската здравствена организација

msp-admin

Huawei го преполовува производството на паметни телефони?

Влатко Зорба
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!