СТАНДАРД life
ТЕХНОЛОГИЈА

Microsoft Mesh – платформа за работа од далечина во проширена реалност (ВИДЕО)

Во иднина, Microsoft ќе се обиде да одговори на предизвиците на работата од далечина со примена на својата технологија Microsoft Mesh, претставена оваа недела. Новата платформа за проширена реалност, како што е опишана од Microsoft, користи 3Д технологија за да проектира аватар или холограм на вистинска личност во виртуелен простор, овозможувајќи им на луѓето од различни локации да се најдат во истиот виртуелен простор и да се дружат, соработуваат или одржуваат состаноци – токму како сите да се на исто место во исто време.

Холопортација со HoloLens 2

Microsoft својата Mesh технологија ја заснова на својот предводник во проширена реалност, HoloLens 2 и облачната платформа Azure. Сепак, може да се користи и на други AR и VR сетови, како и на компјутери или мобилни телефони, само што неговата функционалност ќе биде донекаде ограничена на другите уреди.

„Овој вид имплементација на проширена реалност се очекува од самиот почеток на технологијата“, велат од Microsoft. Мрежата му овозможува на корисникот т.н. „холопортирање“ на друга локација, прикажување 3D модел на личност на кој било виртуелен простор, споделување содржина и комуникација со други, со кои во моментов не можат да бидат физички блиски. Учење, соработка, состаноци, советување, развој на производи за соработка и други форми на тимска работа треба да бидат изводливи со Microsoft Mesh како луѓето да се едни покрај други.

Оваа платформа е резултат на долгогодишна работа, истражување и развој во областа на следење на движењата на рацете или очите, развојот на HoloLens, холограмите, како и моделите на вештачка интелигенција кои можат да прикажуваат анимирани аватари. Се разбира, сите овие технологии се водени од дополнителните можности на платформата Azure, нејзините компјутерски ресурси, обработката на податоците и успешното извршување на AI и AR функциите во облакот.

Поврзани вести

Корона апликацијата нема да ги чува Џи-Пи-Ес податоците

msp-admin

Следниот iPad Pro со Mini-LED дисплеј може да дојде во март

Влатко Зорба

Microsoft ги поедноставува ажурирањата за Windows 10

msp-admin