16.8 C
Скопје
25 септември, 2023
СТАНДАРД life
ТЕХНОЛОГИЈА

Зошто голем број корисници на „Android“ се повеќе го сакаат новиот модел на „iPhone“?

Се очекува дека околу 350 милиони корисници на „iPhone“, од околу 970 милиони активни уреди во светот, се подготвени да купат нов модел.

Ова се однесува на постојните корисници на „Apple“, а истражувањето на компанијата „SellCell“ покажува дека ситуацијата со корисниците на Android е исто така многу интересна.

Една аналитичка куќа веќе објави дека многу корисници на Андроид во одреден момент ќе почнат да користат „iPhone“ и дека тоа може да биде телефонот „iPhone 12“, чијашто премиера најверојатно ќе биде на 13 октомври. Сега тоа е потврдено со официјалното истражување во САД спроведено на над 2.000 корисници на „Android“. Дури 33 проценти од анкетираните корисници на моментално уреди со „Android“ рекле дека сериозно размислуваат да се префрлат на „iPhone 12“.

Она што корисниците на телефоните „Android го сметаат за клучно за транзицијата е, како што се очекуваше, должината на софтверската поддршка, односно ажурирањето на софтверот. Во светот на „Apple“, трае до пет години, додека во „Android“ само година или две, иако сега „Samsung“ води со ветените три надградби на системот „Android“, но само за одредени телефони.

Следната причина е приватноста, за која корисниците на „Android“ сметаат дека е подобра отколку на уредот со „Android“. Следното е покомпактен случај, подобри цени на уредите (пониски), подобра камера и спецификации, а потоа поддршка за 5G и подобра корисничка околина.

Поврзани вести

Firefox веќе поддржува режим „Picture-In-Picture“ за компјутери со Windows

msp-admin

Xiaomi развива смартфон со селфи камера, сместена во аглите на дисплејот

msp-admin

Безбедносен проблем со TikTok ги става во ризик личните податоци на корисниците

Влатко Зорба