СТАНДАРД life
Здравје

8 намирници што никогаш не треба да ги внесувате на празен стомак, според нутриционисти

Кога сте гладни и не сте јаделе подолго време, лесно е да посегнете по првата храна што ќе ви падне при рака. Сепак, некои намирници и пијалоци можат да предизвикаат непријатни дигестивни тегоби, особено ако имате чувствителен стомак.

Експерти предупредуваат за храна што е подобро да не се консумира на празен стомак:

Кафе

Иако многу луѓе го започнуваат денот со кафе, пиењето на празен стомак може да предизвика проблеми. Кофеинот го стимулира лачењето на желудочна киселина, што може да доведе до рефлукс, надуеност и гадење. Гастроентерологот д-р Робин Чуткан објаснува дека кофеинот го опушта мускулот помеѓу хранопроводот и желудникот, што го зголемува ризикот од рефлукс на киселина. Диететичарката Јохана Салазар препорачува да јадете нешто лесно и хранливо пред кафе, како што е тврдо варено јајце или лажица путер од кикирики.

Зачинета храна

Ако не сте навикнати на зачинета храна, консумирањето зачинета храна на празен стомак може да предизвика иритација. Капсаицинот, супстанцата што им дава интензитет на зачинетите јадења, ги стимулира чувствителните рецептори во дигестивниот тракт и може да го забрза празнењето на цревата. Гастроентерологот д-р Мајкл Шопис вели дека ова може да предизвика непријатност, итна потреба за празнење на цревата, па дури и дијареја.

Слатка храна

Јадењето слатки на празен стомак може да предизвика скок на шеќерот во крвта, честопати проследен со нагло опаѓање, што може да доведе до замор и раздразливост. Покрај тоа, високата содржина на шеќер може да повлече течност во цревата, што може да предизвика дијареја кај некои луѓе. За да се избегне ова, се препорачува прво да се јаде нешто богато со растителни влакна, бидејќи тоа ја забавува апсорпцијата на шеќер.

Чаеви со кофеин

Како и кафето, чаевите што содржат кофеин, како што се црниот и зелениот, можат да го стимулираат лачењето на желудочната киселина и да предизвикаат непријатност. Спротивно на тоа, билни чаеви генерално не содржат кофеин и обично не се проблематични на празен стомак.

Јогурт

Јогуртот е здрав извор на пробиотици, но некои луѓе може да имаат проблеми со јадењето на празен стомак. Д-р Шопис објаснува дека млечната киселина во јогуртот може дополнително да го стимулира производството на желудочна киселина, а во исто време да ја намали активноста на корисните бактерии. Се препорачува да се јаде јогурт со оброк, кога желудникот не е целосно празен.

Газирани пијалоци

Газираните пијалоци, особено кога се пијат на празен стомак, можат да предизвикаат надуеност и подригнување. Јаглерод диоксидот од меурчињата го зголемува притисокот во желудникот и предизвикува непријатност. Покрај тоа, засладените газирани пијалоци со висока содржина на шеќер можат дополнително да го нарушат нивото на гликоза во крвта.

Масна и пржена храна

Помфрит, пржено пилешко и слични јадења се тешки за варење, особено на празен стомак. Мастите се разградуваат побавно, што ја зголемува количината на киселина во желудникот и може да предизвика гадење. Д-р Шопис советува комбинирање на масна храна со јаглехидрати како што се леб, компири или ориз бидејќи тие апсорбираат дел од киселината и го олеснуваат варењето.

Агруми и овошни сокови

Иако агрумите се чест избор за појадок, лимонската киселина што ја содржат може да ја иритира слузницата на желудникот ако се консумира на празен стомак. Тие исто така можат да го опуштат мускулниот вентил помеѓу желудникот и хранопроводот, зголемувајќи го ризикот од рефлукс. Ако ги консумирате наутро, се препорачува да ги јадете со нешто неутрално, како што се леб или овесна каша, за киселината полесно да се толерира.

Поврзани вести

Експертите потврдија дека ова се најздравите сирења во светот

Urednik

Како може куркумата да влијае на лековите што ги земате?

Radmila Tasevska

Ова е најлошата храна за нашите мускули

Urednik