Научници открија дека пиењето две шолји чај дневно помага да се заштити витален орган како што старееме.
Експертите открија дека само две шолји од овој пијалок дневно може да помогне во заштитата на меморијата како што старееме.
Тоа е затоа што природните хемикалии во чајот, наречени флаваноли, ја зголемуваат моќта на мозокот – за возврат помагаат во меморијата и сеќавањето.
И овој ефект е ист без разлика дали сакате црн или бел чај.
Експертите дошле до заклучок откако проучувале како флаванолите – антиоксиданси кои се наоѓаат во многу зеленчук, овошје, како јаболка и бобинки, како и во чај и вино – влијаат на меморијата на повеќе од 3.500 здрави луѓе постари од 60 години.
Една студиска група земала 500 милиграми дневно, што е исто како две шолји чај, пишува Mirror.
Во меѓувреме, другата група доби плацебо.
Во текот на тригодишното истражување, на учесниците им беа дадени задачи за потсетување зборови за да ја тестираат нивната меморија.
На крајот од студијата, откриено е дека оние кои го свариле флаванолот се подобри за 10,5 проценти во просек, што се искачи на 16 проценти за оние кои започнале со најнизок вкупен внес во исхраната.
Професорот Гунтер Кунле од Универзитетот во Рединг рече дека пиењето чај е најлесниот начин да го зголемите внесот на флаваноли.
„Две чаши ќе обезбедат доволно за многу луѓе. Ако пиете чај, не е важно дали додавате млеко – тоа не влијае на внесот на флаваноли“, вели Кунле.
Д-р. Скот Смол од Универзитетот Колумбија во САД рече дека губењето на меморијата поврзано со возраста варира помеѓу луѓето.
„Ако ова се должи на разликите во потрошувачката на флаваноли, ќе видиме уште подраматично подобрување кај луѓето кои ги надополнуваат флаванолите во нивните 40-ти и 50-ти години“, вели Смол.
Растенијата содржат повеќе од 5.000 флавоноидни соединенија кои играат улога во производството на раст на клетките, борбата против стресот од околината и привлекување на инсекти кои опрашуваат.
А има и други здравствени придобивки од чајот.
Пиењето зелен чај може да спречи артритис, велат научниците.
Во 2003 година, истражувачите од Универзитетот во Шефилд открија дека две соединенија пронајдени во зелениот чај можат да спречат остеоартритис со блокирање на ензимот кој ја уништува ‘рскавицата.
Спротивно на популарното верување, пиењето зелен чај исто така може да помогне да се спречи расипувањето на забите.
Студијата спроведена на Универзитетот во Илиноис во САД покажа дека бактериите присутни во денталниот плак престанале да се развиваат кога луѓето ја исплакнуваат устата со црн чај пет пати за 30 секунди во период од 15 минути. Токму полифенолните компоненти на чајот се борат против денталниот плак.