Сардините се исклучително хранливи и може да се сметаат за суперхрана поради нивната висока содржина на омега-3 масни киселини, протеини, витамин Д и други важни хранливи материи.
Експертот за медицина против стареење Висинте Мера ги вклучи во својата листа на најдобри намирници за забавување на процесот на стареење.
Дополнително, експерти укажаа на други предности што ги нуди овој вид риба.
Сардините се добра храна за мозокот
Еден од најкорисните аспекти на сардините е поврзан со начинот на кој тие ја подобруваат функцијата на мозокот и нашето расположение.
Сардините се богати со витамин Б12, кој помага во балансирање на нервниот систем.
„Сардините обезбедуваат есенцијални хранливи материи за мозокот и влијаат на синтезата на невротрансмитери кои се неопходни за одржување на добро расположение и нормални интелектуални функции“, објаснува д-р Мар Мира за Vogue.
Тие се добри за косата, кожата и ноктите
Фармацевтот Тереза Климент тврди дека маслата од рибите како сардината може да го спречат опаѓањето на косата.
Слично на тоа, експертот за убавина и здравје, Клаудија ди Паоло, вели дека избира мрсна риба како сардина за да спречи опаѓање на косата благодарение на нивните високи нивоа на протеини, витамин Б12 и омега-3 киселини.
Важноста на витаминот Д
Професорот и доктор по биохемија и молекуларна биологија, Оскар Лоренцо наведува дека витаминот Д учествува во повеќе од 200 функции на телото кои влијаат на голем број различни области, вклучувајќи го и регулирањето на таканаречените хормони на среќата.
„Недостатокот на витамин Д е исто така поврзан со зголемен ризик од кардиоваскуларни проблеми и одредени кожни заболувања“, смета тој.
Дали конзервираните сардини се исто толку добри?
Иако нутриционистите скоро секогаш препорачуваат свежа храна наместо конзервирана или замрзната, конзервираната сардина е одлична опција, во разумни мерки. Но, треба да ги барате оние кои не содржат вишок сол и кои се во маслиново масло.
Нутриционистката Марија Санчез објаснува дека маслиновото масло ја зачувува содржината на незаситени масни киселини подобро од другите опции.
„Иако конзервираните сардини се здрави, овој вид на производ треба да се гледа како повремена алтернатива, а не како редовна замена за свежа риба.