СТАНДАРД life
Здравје

Јогурт и сирење за поздраво срце: Што вели најновото големо истражување?

Нова студија од големи размери покажа дека редовната консумација на млечни производи може да биде поврзана со помал ризик од срцеви заболувања, дијабетес тип 2 и дури шест видови рак. Особено, се издвоија ферментираните производи како јогурт и кефир, кои покажаа најголеми здравствени придобивки, додека и полномасните и нискомасните варијанти се поврзани со подобро здравје на срцето, пишува EatingWell.

Млечните производи се клучен дел од упатствата за исхрана во многу земји со причина. Тие се богати со висококвалитетни протеини, есенцијални минерали како што се калциум и магнезиум, и витамини Б12 и А. Се препорачува да се консумираат две до три порции дневно, но многу не ја исполнуваат оваа цел. Претходните истражувања веќе покажаа дека млечните производи можат да го намалат ризикот од хронични заболувања и да го поддржат здравјето на цревата.

За да се добие поширока слика, истражувачите спроведоа сеопфатен преглед на постојните студии за да ја испитаат врската помеѓу внесот на млечни производи и низа здравствени исходи кај возрасните. Тие анализирале како тие влијаат на здравјето на срцето, различните видови на рак, составот на телото, смртноста, дијабетес тип 2, здравјето на коските и функцијата на мозокот. Резултатите од овој сеопфатен преглед беа објавени во Европскиот журнал за клиничка исхрана.

Како беше спроведена студијата?

За да го истражат влијанието на млечните производи врз здравјето, истражувачите спроведоа детален преглед на постојните студии. Тимот анализираше клучни информации како што се бројот на учесници, дизајнот на студијата и здравствените резултати, забележувајќи дали ефектот на млечните производи бил позитивен, негативен или неутрален.

Беа идентификувани 29 здравствени резултати поврзани со исхраната, групирани во пет главни категории: кардиоваскуларно здравје, рак, телесна тежина, смртност и други прашања како што се дијабетес тип 2 и здравје на коските. Потоа научниците проучуваа како различните видови млечни производи влијаат на здравјето за да создадат јасна мапа на постојните докази.

Што открија?

Студијата откри некои интересни врски. Земено како целина, консумирањето на кој било вид млечен производ најчесто беше поврзано со намален ризик од срцеви заболувања, рак на мочниот меур, дојка и дебело црево, дијабетес тип 2 и дебелина. Сепак, пет студии укажуваат на можен поголем ризик од рак на црниот дроб, јајниците и простатата.

Млеко

Од 51 студија што се занимаваа со млеко, 13 забележаа позитивна врска, односно намален ризик од рак на усната шуплина, мочниот меур и дебелото црево. Сепак, повеќето студии не пронајдоа значаен ефект на млекото врз здравствените резултати.

Сирење

Консумирањето сирење покажа ветувачки резултати во 20 студии, од кои многу открија дека го намалува ризикот од срцеви заболувања и рак на дојка и дебело црево. Од друга страна, 25 студии не пријавија никаков ефект на сирењето, а само две го поврзаа со зголемен ризик од рак на простата.

Јогурт

Јогуртот се издвои особено – 25 студии покажаа дека го намалува ризикот од срцеви заболувања, дијабетес тип 2 и рак на мочниот меур, дојка и дебело црево. Важно е да се нагласи дека ниту една студија не ја поврза консумацијата на јогурт со зголемен ризик од какви било здравствени проблеми.

Ферментирани млечни производи

Ферментираните млечни производи како кефир покажаа најдоследни придобивки. Тринаесет наоди ја потврдија врската помеѓу нивната консумација и намалениот ризик од срцеви заболувања, мозочен удар и рак на мочниот меур и дојка. Само една студија ги поврза со зголемен ризик.

Полномасни наспроти посни

Повеќето студии што ги споредуваат целозрнестите и нискомасните млечни производи не пронајдоа разлика во здравствените ризици. Всушност, двата вида често се поврзуваат со подобро здравје на срцето. За ракот, полномасните производи или немале ефект или биле поврзани со помал ризик. Важно е да се напомене дека студијата се потпира на постојните податоци и набљудува корелации, а не причинско-последични врски, бидејќи други фактори како што се генетиката и целокупниот начин на живот влијаат на здравјето.

Како да се примени ова во секојдневниот живот?

Ова истражување сугерира дека вклучувањето на млечни производи во исхраната може да биде паметен потег за целокупното здравје. Јогуртот и ферментираната храна постојано покажуваат придобивки за здравјето на срцето, дијабетес тип 2 и намалување на ризикот од одредени видови на рак. За да им помогнете да ги инкорпорирате, обидете се да замените ужина со јогурт, да додадете млеко во вашето утринско кафе или житарки или да посипете малку сирење на салата. Сепак, целокупната исхрана е клучна.

Јогуртот со свежи бобинки и јаткасти плодови е избалансиран оброк, додека омлетот со зеленчук и сирење може да биде хранлив појадок. Од друга страна, комбинирањето на млечни производи со храна богата со шеќер или високо преработена храна може да ги поништи нивните здравствени придобивки. Важно е да се размислува за млечните производи како дел од балансирана исхрана што го поддржува вашето долгорочно здравје.

Поврзани вести

Оваа храна предизвикува повеќе смртни случаи отколку цигарите: Сите ја јадеме!

Radmila Tasevska

Ексклузивна можност за справување со дебелината: „AS SLIM BODY CENTER“ нуди медицински третман за здрав живот

Radmila Tasevska

Психолог сподели 6 токсични особини на многу нарцисоидни родители

Urednik