СТАНДАРД life
Здравје

Мед наспроти шеќер: Еве зошто медот е подобар и зошто треба да го консумирате

Конзумирањето сиров мед од еден извор на цвет може да ја подобри контролата на шеќерот во крвта и да го намали нивото на холестерол кога се зема во контекст на здрава исхрана, според една неодамнешна студија објавена во Nutrition Reviews, пренесе Fox News.

„Овие резултати се изненадувачки бидејќи медот се состои од околу 80% шеќер. Не велиме дека треба да почнете да јадете мед ако моментално избегнувате шеќер, ова е повеќе за замена. Ако користите шеќер, сируп или друг засладувач, заменувањето на тие шеќери со мед може да ги намали кардио-метаболните ризици“, рече Таузеф Кан, постар истражувач на студијата и научен соработник за нутриционистички науки на Медицинскиот факултет Темерти на Универзитетот во Торонто. соопштение за вести.јавност

Истражувачите од Торонто спроведоа систематски преглед и мета-анализа на 18 клинички испитувања во кои беа вклучени над 1.100 учесници за да го утврдат ефектот на медот врз срцето и метаболичките фактори на ризик, се вели во соопштението на студијата. „Во нашата студија ги комбиниравме резултатите од сите испитувања на мед на луѓе кои ги проучуваа метаболичките болести“, рече Кан.

Консумирањето мед е поврзано со пониски нивоа на гликоза во крвта, вкупен холестерол и триглицериди. Кан објасни дека обемот на намалувањето на гликозата и холестеролот е „клинички многу мала“. „Меѓутоа, тоа покажува дека нема штета од земање мед и дека малото намалување може да биде корисно и на долг рок“, објасни тој.

Истакнувајќи дека постои разлика во здравствените придобивки помеѓу преработениот и сировиот мед, Кан објасни дека конвенционалната обработка на мед вклучува процедување и филтрирање, а потоа загревање за краток временски период за да се намали влагата и квасецот. Ова, вели тој, овозможува полесна манипулација со медот, но всушност го оштетува медот, а многу од неговите биоактивни соединенија го губат своето дејство.

Тој им препорача на луѓето да размислат за додавање мед во нивната исхрана доколку „уживаат во вкусот и сакаат да додадат разновидност во нивната севкупна нутритивна исхрана“. Тој исто така истакна дека луѓето би можеле да експериментираат со замена на шеќер со мед, но треба да имаат на ум дека медот има посладок вкус, па затоа би биле потребни помали количини.

Поврзани вести

Чувство кое сите сме го доживеале: Зошто луѓето се лути кога се гладни?

Radmila Tasevska

Нутриционистка: Намирници кои никогаш не треба да ги јадете за појадок

Urednik

Алкохолот не е единствениот виновник – кои други навики предизвикуваат оштетување на црниот дроб?

Urednik