Доколку чувствувате умор, вртоглавица, забрзан пулс, бледа кожа и опаѓање на косата, постои можност да страдате од недостаток на железо. Иако недостатокот на овој минерал е најчест кај бремени жени, жени со менструација и тркачи, ниското ниво на железо може да влијае на секого и да доведе до сериозни здравствени последици.
За среќа, за да го подобрите нивото на железо, можете да направите некои промени во вашата исхрана. Месото и наутот се богати со железо, а може да помогнат и некои овошја.
„Генерално, овошјето не е богат избор на железо, но има неколку причини зошто додавањето на сушено овошје, агруми и овошја со висока содржина на јаболкова киселина може да биде добра идеја за секој што страда од недостаток на железо“, вели д-р. Мет Ангов.
Овошје со висока содржина на јаболкова киселина (јагоди, кајсии, цреши, јаболка)
„Докажано е дека плодовите со висока содржина на јаболкова киселина, како кајсиите, јаболката и црешите, значително го зголемуваат внесот на железо во цревните клетки“, објаснува др. Ангов.
Сушено овошје (суво грозје, сливи)
Сувото овошје е една од најдобрите опции бидејќи има поголем дел и подобра вкупна биорасположливост на железо во споредба со свежото овошје.
Агруми
Д-р. Ангов вели дека консумирањето овошје од лимонска киселина, исто така, може да има позитивен ефект врз нивото на железо бидејќи ја зголемува апсорпцијата на не-хемиско железото од растителна храна како јаткасти плодови, житарки и зеленчук.