СТАНДАРД life
Здравје

Што е поздраво – јогурт или кефир?

Дури и ако не сте премногу заинтересирани за здрава исхрана, сигурно веќе сте слушнале за важноста од консумирање храна богата со пробиотици.

Пробиотиците се добри за цревата, а нивните придобивки се моментални (како што се добро варење и поддршка на имунолошкиот систем) и долгорочни (заштита од когнитивно опаѓање). Две намирници кои се богати со пробиотици се кефирот и јогуртот.

Диететичарот Андреа Матис во интервју за Well and Good ја објасни разликата меѓу нив, но даде и свое мислење за тоа кој од нив е вистинско пробиотско богатство. Односно кој би победил на ова натпреварување.

При споредбата на два ферментирани млечни производи, Матис истакнува дека е корисно прво да се знае што се тие и како се направени. Таа објаснува дека иако кефирот и јогуртот се ферментираат од млеко, јогуртот се ферментира исклучиво од бактерии, додека кефирот се ферментира и од бактерии и од квасец.

Во случај на јогурт, процесот вклучува загревање на млекото, додавање жива култура (која содржи бактерии), дозволувајќи му на јогуртот да се стегне, а потоа ладење.

За да направите кефир, потребни ви се зрна кефир кои содржат и бактерии и квасец. Откако ќе додадете лажичка кефир во шолја млеко, покријте го и оставете го да отстои 24 часа, а потоа го имате вашиот кефир.

„Разликата во начинот на кој се прави го менува и вкусот и текстурата“, вели Матис, додавајќи дека „јогуртот е погуст и кремаст, додека кефирот е потечен“.

Кога станува збор за вкусот, таа вели дека квасецот во кефир дава малку покисел вкус од јогуртот кој има поблаг вкус.

Што се однесува до хранливите материи, Матис вели дека тие имаат некои предности кои се преклопуваат, но има и други особини кои ги издвојуваат.

„Двајцата се добри извори на протеини“, вели таа, додавајќи дека ако барате кефир или јогурт поради тоа, јас само би го избрала оној кој е подобар за вас во однос на вкусот и текстурата, бидејќи и двете се густи хранливи материи.

Редовниот кефир има осум грама протеини по чаша, а обичниот јогурт има во просек шест грама по порција. И кефирот и јогуртот имаат слична количина на јаглени хидрати.

Матис објаснува дека бидејќи кефирот се прави и од живи бактерии и од квасец, додека јогуртот се прави само од живи бактерии, кефирот има поголема пробиотска корист.

„Тоа всушност може да има три пати повеќе пробиотици од јогуртот“, вели таа.

Кефирот содржи и повеќе калциум, кој е важен за здравјето на коските и срцето. Има 300 милиграми калциум по порција, додека јогуртот има 180 милиграми по порција. Кефирот има и малку повеќе витамин А, хранлива материја која е важна за здравјето на очите, коските и имунитетот.

Меѓутоа, ако имате нетолеранција или чувствителност на млечни производи, консумирањето кефир или јогурт може да доведе до надуеност, запек или дијареја. Но, освен тоа, Матис вели дека и двајцата се сметаат за безбедна храна, пренесува Klix.ba.

„И кефирот и јогуртот се одлични опции за здравјето на цревата“, вели Матис.

Поврзани вести

Витамински сок од рибизли е се што ви треба на оваа топлина

Radmila Tasevska

Седум намирници кои помагаат при киселини во желудникот

Radmila Tasevska

Која храна треба да престанеме да ја јадеме ако сакаме да живееме до „стотка“?

Urednik