Сливите се поврзани со големи здравствени придобивки, од кои многумина знаат само малку луѓе.
Како што пренесува BBC Good Food, редовното консумирање на ова овошје има многу придобивки. Освен што се богати со витамини и минерали, тие се и нискокалорични, што ги прави совршен избор за здрава ужина.
Како што објаснуваат диететичарите, има неколку промени кои ќе му се случат на нашето тело доколку редовно консумираме сливи. Пред сè, тие имаат антиинфламаторно дејство, поради што е докажано дека можат да ни помогнат да спречиме многу болести, вклучувајќи рак и дијабетес.
Исто така, студиите потврдуваат дека редовното консумирање сливи е поврзано со намалување на крвниот притисок и нивото на лошиот холестерол во крвта. Диететичарите објаснуваат дека овие две состојби го зголемуваат ризикот од болести на срцето и циркулаторниот систем, а јадењето сливи значително го намалува ризикот од нив.
Сливите се богати со различни витамини и минерали, вклучувајќи го и калциумот, кој обезбедува нормално згрутчување на крвта. Тие исто така го снабдуваат нашето тело со калиум и витамин Ц и се богати со полифеноли, кои се поврзани со намалени фактори на ризик за кардиоваскуларни болести.
Ако јадеме сливи, студиите покажуваат дека полесно ќе ослабеме. Имено, консумирањето на ова овошје е тесно поврзано со забрзан метаболизам и стимулација на варењето, што придонесува за полесно слабеење.
Јадењето сливи може да ја подобри и когнитивната функција. Студиите на животни сугерираат дека богатата содржина на полифенол во сливите е докажано дека помага во ублажување на когнитивниот пад поврзан со возраста.