Постои храна која не наполнува со витамини и ни дава енергија што ни е потребна за денот. Токму оваа храна е една од најкорисните зеленчуци. Состојките му придонесуваат за подобрување на видот, одржувањето на нормалните нивоа на крвниот притисок, помага при минерализација на коските, ја заштитува кожата од инфекции и е корисен против атеросклероза.
Придобивките од спанаќот се должат на високите нивоа на минерали во него – калиум, манган, цинк, магнезиум, железо и калциум. Исто така е извор на витамини како фолна киселина, ниацин, витамин А, витамин Б6, витамин Ц. Други важни елементи се тиамин и рибофлавин. Зеленчукот исто така е богат со пигменти како што се бетакаротен, лутеин, ксантен и хлорофиллин (бојата се должи на тоа). Исто така има многу ниска содржина на маснотии.
Дали се консумира во сурова или преработена форма, спанаќот има многу позитивни особини кои играат важна улога во разните процеси во телото.
Го подобрува видот
Тоа е бетакаротен, лутеин и ксантен кои се одговорни за здравјето на видот. Првиот пигмент има некои анти-воспалителни особини кои можат да ја намалат отежнатоста, иритацијата или сувите очи.
Помага во невроза
Калиум, фолна киселина и разни антиоксиданти имаат некои познати невролошки придобивки за луѓето кои редовно ги консумираат. Телото може да ги добие преку спанаќот. Зеленчукот се препорачува за луѓе кои се изложени на ризик од неврозис или когнитивни нарушувања. Калиумот, на пример, помага во здравјето на мозокот, па затоа е корисен и за Алцхајмеровата болест.
Го одржува крвниот притисок
Високи нивоа на калиум и ниско ниво на натриум се корисни кај пациенти со висок крвен притисок, бидејќи првиот минерал го намалува, а вториот го зголемува. Фолната киселина пронајдена во спанаќ, исто така, помага во намалување на хипертензијата и ублажување на крвните садови, додека одржувањето на правилниот проток на крв. Откако ќе се намали високиот крвен притисок и притисокот на крвните садови и артериите, стресот што го предизвикува кардиоваскуларниот систем исто така се намалува.