Утрото е време кога на телото му е потребен нежен почеток на денот, стабилна енергија, контрола на шеќерот во крвта и лесно варење.
Сепак, некои навидум безопасни утрински навики, како што се пиење газирани овошни сокови или кафе со голема количина шеќер и ароми, можат да предизвикаат ненадеен скок на гликозата и да стимулираат воспалителни процеси.
Многу овошни сокови, дури и оние означени како „100% природни“, се полни со природни и додадени шеќери, но немаат влакна – што доведува до брз скок, а потоа и до ненадеен пад на енергијата. Ваквите пијалоци можат да предизвикаат хронично, ниско ниво на воспаление во телото и да го нарушат балансот на шеќерот во крвта.
Исто е и со кафето полно со шеќер и адитиви, кое може да содржи до 300 калории во една шолја. Тие стимулираат зголемено лачење на инсулин и го зголемуваат ризикот од инсулинска резистенција.
Експертите ги препорачуваат овие пијалоци наутро:
* билни чаеви
* топла вода со лимон
* обична вода
* црно кафе без шеќер
Овие пијалоци овозможуваат нежен и здрав почеток на денот – без ненадејни флуктуации на енергијата и непотребно оптоварување на телото.