СТАНДАРД life
Храна

Како да подготвите грчки саганаки?

Погледнете како се подготвува грчкиот саганаки, лесен летен оброк.

Состојки:

* Чери домати 500 гр
* фета сирење 250 гр
* 4 чешниња лук
* маслиново масло 3 лажици
* сол по вкус
* бибер по вкус
* 1 лажиче шеќер
* оригано по вкус
* мајчина душица

Подготовка:

Измијте ги доматите и добро исушете ги. Лукот ситно исечкајте го и пропржете го на маслиново масло.

Додадете ги црешите, сол, бибер и посипете со шеќер, па пржете 10 минути додека доматите не омекнат.

На крајот зачинете со оригано или мајчина душица и префрлете го во сад за печење.
Покријте со маслиново масло, ставете парче фета во средината и печете сè околу 20 минути на 180 степени.

Кога сирењето ќе омекне и ќе добие убава кафена боја, саганакито е готово.

На здравје!

Поврзани вести

Салепот го носи мирисот на Турција: Ароматичен пијалок кој можете да го подготвувате преку целата година

Urednik

Повкусно од похован кашкавал и зденки: Похована фета со мед и сусам

Radmila Tasevska

Рецепт за турски менемен: Се служи како појадок, но вие сами одлучете кога ќе го јадете

Urednik