„Смеш бргер“ е плескавица која се прави со дробење мелено говедско месо со лопатка, или притискање на скара или тава. „Кршењето“ на месото резултира со крцкавост однадвор и сочност одвнатре, каде што се задржуваат сите сокови и вкус.
Неколку фактори можат да влијаат на вкусот на бургерот. Најважно е видот на месото што се користи. Меленото говедско месо кое е 80/20 (80% посно, 20% маснотии) ќе резултира со посочна плескавица од она со 90/10 (90% посно, 10% маснотии). Значи мастите се клучот.
Мелењето на месото е исто така важно. Погрубо мелење ќе резултира со повкусна плескавица, но исто така поголема е веројатноста да се распадне на скара или тава кога ќе се преврти. Ако користите мелено месо со пониска масленост, размислете за пофино мелење – помалку маснотии е еднакво на помалку лепливост.
Самиот начин на кој го печете месото влијае на неговиот вкус. За сочни плескавици со мирис на скара, обидете се да ги испечете на скара на силен оган.
Доколку преферирате месо со поблаг вкус, печете полека на пониска температура.
@davikinglive ¿Como se hace una smash burger? En Milwaauke, Madrid #burger #smashburger ♬ sonido original – DAVIKING