Веројатно нема поедноставен и повкусен десерт од пита со тиква. И буквално секој може да го направи тоа. Не може да згреши.
За класичниот рецепт потребни ви се само три состојки: кора за пита, рендана тиква и шеќер.
Но еве малку „посложен“ рецепт кој може да го пробате:
Состојки:
* 1 пакување кори за пита
* 500 гр тиква
* 2 јајца
* 2 лажици гриз
* 5 лажици шеќер
* 1 лажичка цимет
* 1 лажица шеќер во прав + 1 кесичка ванилин шеќер
* малку масло
Подготовка:
Изрендајте ја тиквата, па измешајте ја со гризот и шеќерот. Оставете да отстои половина час.
Додадете јајца и цимет. Добро измешајте.
Земете една кора и попрскајте ја со масло. Одозгора ставете ја втората кора и ренданата тиква. Потоа расукајте ја како и секоја друга пита и ставете ја во подмачкана тава. Ова го повторувате додека не ги потрошите сите кори.
Питата премачкајте ја со масло и печете ја во рерна загреана на 180 степени додека не порумени.
Извадете ја питата и веднаш посипете ја прво со ванилин шеќер, па со шеќер и шеќер во прав. Оставете да се излади.
На здравје!