Добро познатите медењаци се можеби заборавен деликатес, и еден од омилените на сите.
Рецептот не е нималку тежок и комплициран, а подолу ќе најдете еден од подобрите, по што ќе ги сакате уште повеќе овие меки колачиња.
Состојки:
* 3 лажици мед
* 2 лажици путер
* 2 јајца
* 100 гр кафеав шеќер
* 500 гр пченично брашно
* 1 лажичка сода бикарбона
* 1 лажица какао
Подготовка:
Растопете ги медот и путерот или на пареа или на ниска температура на шпорет. Откако ќе се растопат и соединат, се тргаат на страна.
Изматете ги јајцата и шеќерот во сад додека не станат пенасти. Ако немате кафеав шеќер, може да биде бел. Кога путерот и медот ќе се изладат, додајте ги во садот со изматените јајца и повторно изматете со миксер.
Кога сето тоа ќе се соедини, едвај на крајот додадете сода бикарбона, какао и брашно. Се меша кратко со миксер, а потоа со лажица, бидејќи брашното не треба долго да се меша. Оставете ја лажицата на страна и со рака замесете тесто, обликувајте го и завиткајте во проѕирна фолија и ставете го во фрижидер најмалку 60 минути.
По ова време, тестото развлечете го на набрашнета работна површина со сукало до дебелина од неколку милиметри, а потоа со машина за колачиња по желба или ако имате исечете колачиња или медени срца. Наредете ги во поголем плех обложен со хартија за печење и печете ги до 10 минути на 180 степени. Ќе знаете дека се подготвени кога ќе почнат да се креваат.
Кога ќе ги извадите од рерна, треба да бидат меки. Можете да посипете шеќер во прав или да направите глазура, по желба.
На здравје!