Стандард
АНАЛИЗИ

Додека работната сила заминува на Запад, отпадот доаѓа на Балканот

Додека богатите земји проповедаат за животна средина и ги критикуваат оние кои не се доволно напредни, тие истовремено извезуваат отпад во Бугарија и Романија преку мафијашки шеми, пишува бугарскиот антрополог Иваило Дичев за ДВ.

Зборот што најчесто ќе го слушнете деновиве во Романија и Бугарија е „ѓубре“. Во јануари, Европската комисија се закани дека ќе го казни Букурешт за кршење на договорот за пристап, бидејќи не е постигнат напредок во третманот на комуналниот отпад од 2014 година.

Кога станува збор за Софија, откривањето со планините за ѓубре предизвика политичка пресврт што доведе до апсење на министерот за животна средина и големи полициски истраги во голем број градови. И во обете држави беше покрената истрага од италијанската полиција, која откри траги на нелегален извоз на смет, организиран од мафијашки компании и пријавени назад до европските партнери.

Одеднаш, граѓаните на тие земји се запознаа со низа проблеми за кои инаку не беа свесни. Помалку од десет проценти од отпадот се рециклира и повеќето се согоруваат без системски филтри. Ова претставува сериозна закана за здравјето на населението – околу 100,000 тони пластичен отпад годишно се гори во Романија. Уште полошо, куповите со ѓубре стојат со години.

Новиот министер за животна средина во Бугарија, со прекар „Инспектор“, сега открива купови и купови ѓубре што се увезувале од странство секој ден и кои никогаш не биле процесуирани затоа што бизнисите што примале пари за тоа во меѓувреме едноставно исчезнале. И ова е зголемување на увозот на отпад за дваесет пати во последните десет години!

Странските новинари обично се изненадени кога гледаат куп ѓубре под мостови или по автопатите, а потоа тие ридови се осветлени за да создадат простор за нов отпад.

Има многу раце од овој скандал. Во Италија, овој вид на бизнис стана монопол на сомнителни компании. Голема е веројатноста да вклучува корупција, завери од високи политички позиции и масовна пропаганда против екологистите. Тие редовно се прогласуваат за „зелени Талибанци“, наводно платени од конкурентите од Западот за да го стопираат економскиот раст. Добивката е голема, особено ако сте платени да го рециклирате отпадот и всушност да го запалите или само да го оставите некаде.

Загадувањето не е проблем само во земјите од источна Европа, од кои некои се сметаат за најзагадени на континентот. ЕУ исто така е загрижена за одлуката на Кина пред две години да престане да увезува отпад од целиот свет. Кина полека почна да размислува што да прави со сопственото ѓубре.

Оваа криза има и симболична димензија. Граѓаните од источноевропските земји се особено чувствителни кога се смета дека се граѓани од втора класа. Се сеќавате на неодамнешниот шум кога беше откриено дека истите производи, како Нутела, имаат различни состојки на исток и запад? Бројот на вакви производи беше незначителен, но навредата беше голема.

Во исто време, се случи масовен егзодус на млади Романци и Бугари. Источноевропското его ја повреди можноста да стане старечки дом на Европа. Сепак, никогаш не се случи масовно отворање на пензионериски за побогати пензионери од Западна Европа. Наместо тоа, негувателите од Исток одат на Запад.

Заострувањето на нормите на животната средина во северозападна Европа само го засилува чувството за неправда. Додека се проповеда моралот и нас нè критикуваат дека сме задушени во ѓубре, богатите земји продолжуваат да го испраќаат своето ѓубре овде.

Друг симболичен потег на Инспекторот беше затворањето на неколку гранични премини за увоз на отпад од други земји. Оваа мерка против глобализацијата на отпадот укажа на проблем: капиталот се акумулира на богатите места, a ѓубрето кај сиромашните.

Критичарите тврдат дека запирањето на сообраќајот на отпад ќе биде кршење на регулативите на ЕУ и дека правилното управување со отпад е профитабилен бизнис и всушност игра значајна улога во заштитата на животната средина. И така дебатата продолжува, недела по недела.

Што може да ги спречи Романија и Бугарија да го продадат здравјето на своите граѓани и убавината на природата за да заработат лесни пари? Европските регулативи и казните нема да бидат доволни. Тие ридови со ѓубре се со години, во очите на сите граѓани. Но, наместо да се бунат, многумина претпочитаа само да ги фрлаат старите автомобилски гуми на тој куп и да продолжат понатаму.

Извор: ДВ

Поврзани вести

Грчката економија – феникс, но со едно крило

msp-admin

Кои се главните ризици за инвеститорите во Блискиот исток во 2020 година?

msp-admin

Kризата ќе биде само привремена, но ако се пролонгира, економските ефекти би биле посериозни

error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!