Стандард
БИЗЛАЈФ

Бизнис туризам: Кога да очекуваме закрепнување и кој е клучниот фактор?

„Global Business Travel Association“, најголемата асоцијација од ваков вид, објави годишна анализа за бизнис туризмот во 2020 година.

Таа исто така презентираше предвидувања за следните години. Ова е 12-то годишно издание на документот, што претставува сеопфатна студија за потрошувачката и растот на деловниот туризам, која опфаќа 75 земји низ 48 индустрии.

Вирусот Ковид 19 започна да влијае на економијата во вториот квартал на 2020 година, кога е забележан пад од 68 проценти (на 738 милијарди долари) од 1 април 2020 година до крајот на годината. Поради малку силниот (претходен) прв квартал од 2020 година, се проценува дека падот на глобалната потрошувачка во деловниот туризам е 52 проценти за цела 2020 година (до 694 милијарди долари), во споредба со 2019 година кога потрошувачката беше 1,4 трилиони долари.

Клучните податоци од ова истражување вклучуваат анализа на предизвиците за деловната туристичка индустрија присутна во 2020 година, како и прогноза за закрепнување.

Следниве ставки се наведени како загуби и предизвици во 2020 година:

• Светскиот БДП падна за 4,4 проценти, што е невиден пад, дури и во споредба со пад од 0,5 проценти за време на големата рецесија во 2008 година;

• Светската трговија беше намалена за околу 11 проценти поради забраната за движење што го замрзна движењето на луѓе и стоки;

• Забележан е значителен број отпуштања во индустријата за деловен туризам. Глобалното губење на работното време во текот на 2020 година во споредба со крајот на 2019 година е еднакво на 400 милиони постојани работни места во хотели, авиокомпании, патен транспорт, ресторани и други услуги;

• До 2020 година, деловниот туризам бележеше раст во 10 последователни години, со просечна стапка на раст од 5,1 процент годишно;

• Влијанието на вирусот врз деловниот туризам варираше по региони, од 1 април до крајот на годината: Северна Америка – 79%, Западна Европа – 77%, Латинска Америка – 59%, Источна Европа – 63%, Азија-Пацифик – 52%, Средниот исток и Африка – 52%.

Од друга страна, вака треба да изгледа закрепнувањето на деловниот туризам:

• Растот на потрошувачката во деловниот туризам се проценува на 21 процент. Најголемиот дел од закрепнувањето се очекува кон крајот на 2021 година, како резултат на глобалната вакцинација и враќањето на довербата на потрошувачите;

• Предвидено е натамошно забрзување на деловниот туризам во 2022 година, вклучувајќи значително враќање на групните состаноци и меѓународните деловни патувања;

• Додека се очекува забавување на годишниот раст на деловниот туризам во 2023 година, се проценува дека ќе остане над историски просечната стапка на раст од 4,6 проценти. До крајот на 2024 година, годишните трошоци за деловен туризам се очекува да достигнат приближно 1,4 трилиони долари, скоро како што беше пред пандемијата во 2019 година;

• Целосно закрепнување до ниво на предпандемија се очекува до 2025 година.

„Економското закрепнување веќе започна, иако останува нерамномерно во земјите и секторите. Продолжената вакцинација ќе биде клучен фактор за глобалното закрепнување”, рече Дејв Хилфман, извршен директор на Асоцијацијата.

Поврзани вести

Дубаи може да добие ротирачка зграда (ВИДЕО)

Влатко Зорба

5 начини на кои стресот може да нѝ влијае позитивно

Влатко Зорба

Продажбата на „нано“ станови се зголемува на најскапиот пазар за домување во светот

Влатко Зорба