Стандард
БИЗЛАЈФ

Зошто НИКОГАШ не треба да работите БЕСПЛАТНО?

Веројатно веќе сте се нашле во ситуација да ви побараат бесплатна услуга или производ од добра волја, па дури и кога ви понудиле пари за нив, вие само мавтавте со раката и се насмевнувавте затоа што поради некоја причина се срамите да им наплатите.

Можеби долгорочно ја гледате таа врска и мислите дека вашата инвестиција ќе се исплати еден ден, а можеби и тоа го правите затоа што едноставно ја сакате својата работа и не е тешко да им помагате на другите, па затоа ви е потешко да наплатите нешто.

Без оглед на причината за ова, дури и ако сте убедени дека работењето бесплатно не е наивно затоа што имате пресметка, бесплатната работа може да ви донесе повеќе штета отколку добро на долг рок, пишува Тања Џидо, дигитален консултант, на нејзиниот профил на LinkedIn.

Перцепција: пари = вредност

Деловниот свет е преполн со психологија и различни сфаќања за односот помеѓу работата и вредностите. Но, она што е сигурно е дека колку сте поскапи, луѓето инстинктивно ја перцепираат вашата вредност како поголема.

Тие не мора да се занимаваат со таа перцепција, бидејќи врз неа влијае и нивното претходно искуство во работата, односите и луѓето, но ако се осмелиме да генерализираме, луѓето ги ценат услугите и добрата што ги плаќаат повеќе, отколку што ги добиваат бесплатно.

Зошто е така? Парите обично се мерка за работата и напорот што стојат зад нив, така што секој од нас природно ќе цени повеќе за што вложува повеќе напор затоа што е „потешко да се дојде до тоа“. Затоа, ако вашиот производ или услуга е примена едноставно и лесно (прочитајте бесплатно), големи се шансите да не добиете многу од таквата инвестиција, освен благодарност. Да се ​​вратиме на поентата: ако не се цените доволно за да наплатите за вашето време и знаење, другите ќе го ценат подеднакво (прочитајте: нула денари).

Искуство што (не) вреди злато

Младите без искуство или оние кои започнуваат сопствен бизнис обично паѓаат во стапица бидејќи нивната главна цел на почетокот е да стекнат релевантно работно искуство или да се етаблираат на пазарот, а не само да заработат пари.

Колку и да е вредно секое искуство за вашата биографија, личен и професионален развој, имате право да побарате надомест барем за вложеното време. Ако не мислите дека го заслужувате тоа, бидејќи сè уште не сте професионалец во таа област, сосема е разумно да прифатите понизок хонорар за почетниот период, но важно е соодветно да ја одредите и објасните вашата цена.

Во спротивно, оставате впечаток на другите дека штом направите нешто или направите нешто бесплатно, тоа не треба да вреди многу и не е на високо ниво за кое тие се подготвени да платат на долг рок.

Маѓепсан круг

Обично штом ќе ги подарите вашиот производ или услуга бесплатно, во иднина станува потешко да се наплаќаат колку што вреди. Освен ако на почетокот не сте навеле јасно дека станува збор за тест производ или период на услуга и веднаш дадете редовни цени. На тој начин, другите можат да бидат повеќе свесни за вредноста што им ја дадовте, наместо 0 да биде вашата почетна вредност.

За младите луѓе кои се согласуваат да направат стажирање бесплатно, важно е да се утврди времетраењето, правата и придобивките за време на таа пракса и колкава плата очекуваат по завршувањето. Ако влезете во целиот процес само заради искуство и не поставите фер компензација, многу брзо ќе се чувствувате потценети и искористени, а тоа не ви носи корист на вас или на вашиот долгорочен квалитетен работодавец.

На тој начин, ќе влезете во магичен круг каде што ќе можете да побарате основно зголемување до 25 проценти годишно, така што ќе мора да чекате пристојна плата многу години.

Љубов кон работата

Сите оние кои го следат своето срце, а не својот ум, во деловниот свет, запаѓаат во особено голема стапица и честопати се наоѓаат преоптеретени со работа, изгубени во прекувремена работа и акумулирана фрустрација затоа што никој не ја цени нивната работа онолку колку што сакаат и уживаат неа. Она што е тешко да се прифати е дека вие сте виновни за тоа.

Со согласување да работите за 0 денари или неколку часа само затоа што нешто ви се допаѓа, тивко им потврдивте на другите дека таквата компензација е совршено добра и дека тие ќе ви наплатат од љубов и лична мотивација на работа. Совршено е добро да уживате во нешто, но и да наплаќате за вашите услуги и производи во согласност со нивната пазарна вредност, затоа што ако ја дадете стоката под цена, таа стока наскоро повеќе нема да има цена или пазарна вредност.

Ако примарно сте фокусирани на личен и професионален раст, релевантно искуство и градење долгорочни односи, а не на пари и профит, сигурно ќе ви биде тешко да наметнете забрана за бесплатна работа. Но, кога ќе му одолеете на искушението, ќе забележите дека другите повеќе ќе го ценат вашето време и вашата работа и ќе се однесуваат кон нив со почит.

Запомнете, не можете да стекнете почит и ценење од другите ако претходно не се почитувате себе си.

Поврзани вести

Најтесната куќа во Лондон се продава за 1,1 милион евра

Влатко Зорба

Бившата на Безос e лидер меѓу филантропите

Влатко Зорба

6 совети на фриленсер како да кажете „не“ на клиенти и да не ги изгубите

Влатко Зорба
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!