Стандард
ЕКОНОМИЈА

Дигиталното злато бележи рекорден раст

Вредноста на најпопуларната криптовалута – биткоин – на најголемата размена на криптовалути „Бинанс“ се зголеми за скоро 10% и достигна 18.000 долари.

Според CoinMarketCap, кој ја пресметува просечната вредност на повеќе од 20 берзи, на 6,14 часот по средноевропско време, биткунот порасна за 9,78 проценти на 18,223 американски долари, додека најголемата размена на криптовалути, Бинанс, порасна за 9,95 проценти. до 18.328 американски долари.
Последен пат биткоинот достигна вредност од 18 000 долари на 19 декември 2017 година.

Уделот на Биткоин на глобалниот пазар на криптовалути е 66 проценти.

Независниот експерт Мансур Гусејев за Спутник вели дека биткоинот во последно време е во центарот на вниманието на банкарите и менаџерите на хеџ фондови, кои го нарекуваат новото дигитално злато.

„Купувањата на институционални инвеститори ги зголемуваат цените. „Во 2020 година, Биткоин го потврди своето право на место на финансискиот пазар и угледот на вредно средство, а не шпекулативна пирамида“, рече Гусејев.

Поврзани вести

Трговскиот дефицит во периодот јануари – ноември 2020 година изнесува 1.568.814.000 евра

Влатко Зорба

Нема никој да биде заборавен, сите приговори за картичките ќе бидат проверени, вели Ангеловска

Просечната исплатена нето плата во јануари 28.272 денари

Влатко Зорба