Стандард
ЕКОНОМИЈА

ДЗС: Невработени се 155.575 лица во земјава

Според податоците на Државниот завод за статистика, во третиот квартал стапката на невработеност во земјава изнесува 16,5 отсто.

Забележан е пад од 0,2 отсто во однос на претходниот квартал кога изнесувала 16,7 отсто.

Бројките покажуваат дека активното население во овој квартал изнесувало 941.136 лица, од кои вработени се 785.561 лице, а невработени 155.575 лица. Во претходниот квартал активното население броело 964248, вработени биле 799.546 лица, а невработени 159.623 лица.

Меѓу невработените кај категоријата од 25 до 49 години стапката на невработеност е 16,1 отсто, додека кај оние од 50 до 64 години 12,6 отсто.

Меѓу невработените има околу 3000 лица без образование.

Сектори каде имаме најголем број вработени во третиот квартал се преработувачката индустрија со 154842 лица и трговијата на големо и мало 114.336 лица.

Поврзани вести

Фирмите и граѓаните ќе добијат помош – се разгледува петтиот пакет мерки

Берта Китинска

Ампева: Се штанцаат дозволи за прекувремена работа, да се прекине праксата на консултација само со бизнисмените

Берта Китинска

Три четвртини од вработените и компаниите погодени од кризата со КОВИД 19, според Finance Think

Берта Китинска