Стандард
ЕКОНОМИЈА КОМПАНИИ

Алкалоид успешно влезе во SAP HANA системот

Една од водечките SAP консултантски компании во Хрватска и регионот, Загрепската b4b, може да се пофали со голем деловен успех. b4b за Алкалоид Скопје, една од најуспешните компании во регионот и предводник на економијата на С. Македонија, на крајот на ноември 2020 година, го заврши проектот за конверзија на постојниот систем SAP ERP 6.0 Алкалоид во SAP S / 4HANA верзија, со што создаде услови за понатамошен развој на деловниот информативен систем Алкалоид и примена на најсовремени ИТ технологии во компанијата.

Ова е најголемиот и најсложен проект за миграција на системот SAP ERP кон SAP S / 4 HANA кој досега е реализиран во регионот, а на оваа реализација и се дава посебна тежина на условите за имплементација на проектот бидејќи поради пандемијата на коронавирусот  целиот проект беше направен од далечина со помош на онлајн  алатки за соработка.

Проектот траеше пет месеци и во него учествуваа повеќе од 100 членови на проектниот тим од Алкалоид и b4b.
Дополнителен предизвик при планирањето и спроведувањето на проектот беше обврската да се спроведе валидација на процесот во согласност со барањата на фармацевтската индустрија (GMP) во рамките на деловниот систем што се одвиваше како паралелен проект на корисници и надворешни партнери чија временска рамка требаше да се усогласи со проектот за конверзија на SAP системот.

“Првата операција во системот SAP ERP во Алкалоид започна во 2007 година, а системот успешно го поддржуваше нашиот континуиран раст и развој, па по 13 години постојана надградба и за рекордно кратко време го претворивме системот AlkaSAP SAP ERP 6.0 во SAP S / 4HANA . Предизвикот беше повеќе од голем! Специфичноста и состојбата во која живееме, динамичните процеси во фармацевтската индустрија што секогаш треба да ги следиме со брзина, комплексноста на геополитичкото опкружување за време на нашето работење и крајно непредвидливите услови во кои сите работиме во текот на тековната година, бараа решение за следната генерација што овозможува анализа во реално време. Дури и во услови на виртуелно функционирање, нè следеше нашата долгорочна сигурна хрватска партнерска компанија b4b, а многу ни значеа и беа важни нивниот квалитет и искуство  во толку обемен потфат и во исклучително специфични услови. Исто така бевме поддржани од групацијата SAP RIG, а нашиот партнер од Бразил, FIVE Validation, заврши одлична работа во валидацијата на системот. Ние исто така сметаме на идна успешна соработка “, изјави  Живко Мукаетов, претседател на управниот одбор, генерален директор на Алкалоид и претседател на управувачкиот комитет на проектот.

 

Поврзани вести

Facebook дава бесплатни реклами на Светската здравствена организација

msp-admin

Volkswagen размислува за IPO на Porsche

Влатко Зорба

Ангеловска: Капиталните расходи на највисоко ниво во последните 10 години

error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!