СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Извршителите се враќаат на работа, почнува присилната наплата на долговите

По пауза од четири месеци, извршителите од денеска почнуваат со работа.

Тие продолжуваат со редовните активности откако истече важноста на Уредбата со која беше предвидено 30 дена по престанувањето на вонредната состојба да продолжи целосната примена на Законот за извршување.

Од Комората на извршители соопштија дека Согласно Уредба со законска сила за примена на Законот за извршување за време на вонредна состојба (Службен весник бр. 86 од 01.04.2020 година) е предвидено дека Законот за извршување нема да се применува од денот на влегување во сила на уредбата со законска сила до 30 јуни 2020 година, a согласно Уредба со законска сила за изменување и дополнување на Уредбата со законска сила за примена на Законот за извршување за време на вонредна состојба (Службен весник бр. 156 од 12.06.2020 година) се менуваат зборовите од првата Уредба „до 30 јуни“ со зборовите „заклучно со истекот на 30 дена по престанувањето на вонредната состојба“.

Од Комората на извршители велат дека извршителите се подготвени да почнат со својата редовна работа. Тие велат дека и досега примаа барања за извршување и ги подготвуваа предметите, но од денеска ќе почнат и со извршување на наплатата на долговите.

Поврзани вести

Неделава ќе биде објавен списокот на корисници на помош од 6.000 денари

Берта Китинска

Граѓаните шокирани од новите цени на маслото за јадење, Витаминка вели „берзата диктира“

Влатко Зорба

Собранието го одобри финасискиот план на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги за 2020 година

Stefanija Kuzmanovska