Стандард
ЕКОНОМИЈА

Јакнење на институционалниот капацитет на Народната банка твининг проект финансиран од ЕУ

„Јакнење на институционалниот капацитет на Народната банка на патот кон нејзино членство во Европскиот систем на централни банки“ е насловен твининг-проектот за кој денеска ќе се одржи почетна конференција.

Главна цел на проектот, финансиран од Европската Унија, е да се поддржи нашата централна банка во натамошното усогласување со правилата, регулативата, политиките и работењето со стандардите на Европскиот систем на централни банки и со најдобрите меѓународни практики, заради натамошното одржување на макроекономската и финансиската стабилност.

На првиот програмски дел се најавени обраќања на гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, раководителот на Одделот за економски прашања, институционално јакнење и прекугранична соработка при европската делегација во нашата земја Фрек Јанмат, амбасадорот на Сојузна Република Германија, Томас Герберих, и Ана Вучиќ, втор секретар на Амбасадата на Република Хрватска.

На конференцијата ќе се обратат и претставници на проектните партнери – централните банки на Германија и Хрватска, по што планираните проектни активности подетално ќе бидат презентирани и од проектните лидери. лв

Поврзани вести

Трговскиот центар „East Gate“ готов до есен, ќе ја има најголемата „Зара” во регионот

До 31 јануари невработените може да аплицираат за кредит до 10.000 евра за започнување на сопствен бизнис

Влатко Зорба

Банките ќе чекаат нов законски рок за да ја пуштат државната помош

Берта Китинска