Стандард
ЕКОНОМИЈА

Јовановиќ: Каматата што се доби на еврообврзницата е навистина добра

„Јас оваа Влада стално ја критикувам во поглед на економските политики, но во врска со еврообврзницата ќе ја пофалам. Оваа камата што се доби е навистина добра. Има едно непишано правило – ако каматната стапка на јавниот долг е пониска од стапката на раст на БДП тоа е добро, долгот ќе се намалува. Очекувањата се дека оваа година БДП ќе порасне за повеќе од 2%, што значи дека оваа камата од 1.6% нема да го зголеми јавниот долг.“, изјави во Утрински брифинг проф. Бранимир Јовановиќ од Виенскиот институт за меѓународни економски студии.

Јовановиќ истакна дека сите се погодени од пандемијата, но најповеќе сиромашните.

Поврзани вести

Втор пакет за помош од Владата: Помош за приватниот сектор со минимална плата или субвенции на придонеси

Берта Китинска

Хоџа најави 150 милиони евра субвенции за набавка на „зелена нафта”

Берта Китинска

Тренчевска: Неправилности кај 41 работодавач, 6 фирми не исплатиле плати

Влатко Зорба