СТАНДАРД life

Еврообврзница

ЕКОНОМИЈА

Јовановиќ: Каматата што се доби на еврообврзницата е навистина добра

Влатко Зорба
„Јас оваа Влада стално ја критикувам во поглед на економските политики, но во врска со еврообврзницата ќе ја пофалам. Оваа камата што се доби е...
ЕКОНОМИЈА

Бесими: Јавниот долг во функција на економскиот раст

Влатко Зорба
Неделава Република Северна Македонија излезе на меѓународниот пазар на капитал и ја издаде осмата еврообврзница. Оваа аукција беше вистински успех за нас, бидејќи покажа дека...
ЕКОНОМИЈА

Битиќи: Домаќинското работење и вистинската грижа заштедуваат 82,25 милиони евра пари на граѓаните

Влатко Зорба
„Оваа Влада води конзистентни економски политики, преку преземање паметни чекори, со посебно внимание секој потрошен денар на граѓаните да се троши домаќински. Тоа го потврдија...
ЕКОНОМИЈА

Еврообврзница: Каматна заштеда од 82,2 милиони евра поради довербата од инвесторите во македонската економија

Влатко Зорба
Кредибилитетот на инвеститорите во нашата економија и политиките кои се спроведуваат расте, согласно тоа се намалува каматната стапка по која би купиле еврообврзница од нас....
ЕКОНОМИЈА

Од последната обврзница имаме на располагање само 200 милиони евра

Влатко Зорба
Во рамки на активирањето на новата осма еврообврзница во висина од 700.000 милиони евра, попладнево, министерот за финансии, Фатмир Бесими посочи за која намена се...
ЕКОНОМИЈА

„Блумберг“: С. Македонија издава нова 7-годишна еврообврзница

Влатко Зорба
Издавањето меѓународни обврзници од Балканот е џуџеста продажба од поголемите земји во Источна Европа. Северна Македонија е последниот додаток на проширениот прилив на суверени издавања...
КОМПАНИИ

Србија издаде еврообврзница вредна милијарда евра

Влатко Зорба
Србија издаде 12-годишна еврообврзница во износ од една милијарда евра на меѓународниот финансиски пазар, со купонска каматна стапка од 1,65 проценти и стапка на принос...
КОМПАНИИ

Словенија издаде 60-годишни еврообврзници

Влатко Зорба
Словенија денеска позајми 500 милиони евра на меѓународниот финансиски пазар преку државни обврзници со рок на доспевање од 60 години, што е најдолго доспевање досега,...