СТАНДАРД life

Задолжување

ЕКОНОМИЈА

Битиќи: Домаќинското работење и вистинската грижа заштедуваат 82,25 милиони евра пари на граѓаните

Влатко Зорба
„Оваа Влада води конзистентни економски политики, преку преземање паметни чекори, со посебно внимание секој потрошен денар на граѓаните да се троши домаќински. Тоа го потврдија...
КОМПАНИИ

На кого влијае драстичното зголемување на даноците на претпријатијата во Британија?

Влатко Зорба
Британскиот министер за финансии, Риши Сунак, најави зголемување на данокот на добивка за 25% во април 2023 година, со цел владата да ги поврати јавните...
КОМПАНИИ

Словенија се задолжи за уште две милијарди евра

Влатко Зорба
Словенија, во согласност со предвидувањата од понеделникот, позајмила уште две милијарди евра на меѓународниот пазар. Според „Блумберг“, Словенија издала 1,75 милијарди евра нови десетгодишни обврзници....
ЕКОНОМИЈА

Светска банка: Западен Балкан мора да го сопре задолжувањето

Stefanija Kuzmanovska
Поради пандемијата на коронавирус, земјите од Западен Балкан се повеќе се задолжуваат. По борбата против директното влијание на кризата, земјите ќе треба да постигнат баланс...
ЕКОНОМИЈА

Ангеловска: Не може да не се задолжува земја која треба значајно да инвестира во инфраструктура и да се развива

Влатко Зорба
Долгот во последните три години е стабилизиран за разлика од периодот 2008-2016 година, кога нагло се зголемил за 23 проценти, оцени министерката за финансии Нина...