Најголемиот изум на Јапонците во 20 век како тие сами кажуваат се инстант нудлите. Оваа храна е создадена како одговор на недостаток од храна во повоената Јапонија и од тогаш станува одлика на човечката исхрана ширум светот.
Инстант нудлите се најбрзо и наједноставно јадење кое некогаш е измислено. Генијот кој се наоѓа зад нив е Јапонецот Момофуку Андо.
Во повоената Јапонија немало многу храна а до свежи нудли било тешко да се дојде. Така тој направил нудли користејќи брашно, сол и вода, па ги испржил. Кога ќе се исушат може да траат со месеци.
Првиот пакет пилешки парчиња Момофуку ги продал во 1958 година за цена од 35 јени. Денес тоа би било 5 долари.
И покрај цената, продажбата растела а во 1971 година Момофуку дошол до уште една идеја – нудли во чаша.
На Запад станале омилено јадење на студентите, а на Исток станале неизоставен дел во бројни менија.
Во денешно време секоја година се продаваат 103 милијарди пакувања на инстант нудли.