Стандард
ЕКОНОМИЈА

„Стандард и Пурс“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава на ББ- со стабилен изглед

Кредитната рејтинг агенција „Стандард и Пурс“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава на ББ- со стабилен изглед.

Како што соопштија од Министерството за финансии, од агенцијата посочуваат дека македонската економија продолжила да расте во текот на 2019 година, како и дека реализацијата на економскиот раст ги надминала нивните првични очекувања од три отсто.

-Она што е позитивно е дека економскиот раст е широко базиран, вклучувајќи го и растот на земјоделството, индустријата, градежништвото, во интервал од три отсто до пет отсто. Потрошувачката и извозот исто така бележат раст, додека инвестициите започнале да растат по период од послаба реализација, наведуваат од Агенцијата.

Агенцијата очекува растот да остане широко базиран и на производствената и на расходната страна и посочуваат дека е важен моментот дека не се очекува забавување во економиите кај главните трговски партнери на земјава. Македонскиот извоз, наведуваат, ќе остане фокусиран на Европа, главно на Германија.

Според Стандард и Пурс, најверојатно ситуацијата со корона вирусот нема директно да влијае на македонската економија, но може да се почуствува посредно преку трговските партнери на земјава, поради проблемите кои ќе се јават во глобалните синџири за набавка.

Агенцијата ги оценува како позитивни напорите на Владата да привлече странски директни инвестиции во зоните, кои континуирано сезголемуваат  годиниве. Ова, како што посочуваат, особено е видливо на извозната страна, која од 2015 година наваму расте со стапки од и над десет отсто.

Во извештајот се посочува и дека агенцијата очекува земјава во следните неколку месеци да ги почне преговорите за членство во Европската унија, стои во соопштението од Министерството за финансии. 

Поврзани вести

Владата ја одзеде дозволата за одгледување на канабис за медицински цели на 5 ЛЕТЕРС ДОО Ресен

Влатко Зорба

Димитриеска Кочоска: Граѓаните заслужуваат да знаат дека јавниот долг во Македонија расте

Stefanija Kuzmanovska

По вчерашното опоравување, цените на нафтата повторно паднаа