СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Банкари: Пандемијата ќе наштети на глобалната економија за над 5 трилиони долари

Пандемијата од коронавирус ќе наштети на глобалната економија за повеќе од 5 трилиони долари во текот на следните две години. Со други зборови, тој ќе го чини светот повеќе од годишниот бруто домашен производ на Јапонија (БДП).

Банкарите на Вол Стрит предупредуваат дека откако економијата влезе во најдлабока рецесија во време на мир од 1930-тите, напиша Блумберг.

Иако очекувањата се дека падот ќе биде краткорочен, ќе биде потребно време економиите да се справат со изгубениот раст. Дури и со невиден монетарен и фискален стимул, БДП веројатно нема да може да се врати на нивото пред кризата до најмалку 2022 година.

Аналитичарите посочуваат дека политичарите се соочуваат со тешка задача да обезбедат доволно мотиви за стимулирање на растот за да започнат повторно, но во исто време избегнуваат да се започне со производство прерано, за да не се ризикува втор бран на коронавирус.

ЈП Морган проценува дека глобалната економија ќе изгуби 5,5 трилиони долари до крајот на следната година, или скоро 8% од глобалниот БДП. Загубите за развиените економии ќе бидат сразмерни со кризите од 1974 – 1975 и 2008 – 2009 година.

Морган Стенли смета дека и покрај агресивните мерки, БДП на развиените пазари нема да се врати на нивото пред кризата пред третиот квартал на 2021 година. Аналитичарите на Дојче Банк проценуваат дека самите американски и европски економии ќе останат 1 трилион американски долари под нивото пред кризата, барем до крајот на следната година.

Поврзани вести

Филков: Поголеми напори треба да се вложат за отчетност при трошењата во јавните набавки

Влатко Зорба

ПИОМ: 1.800 пензионери во Македонија примаат пензија подолго од 40 години

Влатко Зорба

Шахпаска: Трговските центри кои ќе работат во недела ќе одвојуваат одреден процент од средствата за државната каса

Влатко Зорба