ЕКОНОМИЈА

МТСП: Домаќинствата без приходи да поднесат барање за гарантирана минимална помош

Министерството за труд и социјална политика ги информира домаќинствата кои останале без приходи или биле дел од неформалната економија за правото на гарантирана минимална помош (ГМП). Со цел олеснување на последиците од здравствено-економската криза, со Уредба со законска сила за примена на Законот за социјалната заштита за време на вонредна состојба, овозможен е брз пристап во системот на социјална заштита.

За добивање минимална гарантирана помош, материјалната необезбеденост ќе се утврдува врз основа на вкупната просечна висина на сите приходи на сите членови на домаќинството по сите основи, сметано од последниот месец, наместо досегашните три месеци.

Износот на правото зависи од бројноста и структурата на домаќинството и се движи од 4.000 денари за едночлено домаќинство до 10.000 денари за домаќинство сочинето од 5 возрасни членови.

Домаќинствата кои користат гарантирана минимална помош, ќе остварат и паричен додаток од 1.000 денари ​заради покривање на дел од трошоците за потрошувачка на енергенси во домаќинството и за месеците април и мај 2020 година.

Барањето за добивање гарантирана минимална помош се поднесува до надлежниот центар за социјална работа.

Информации за центрите за социјална работа, на следниот линк:

http://www.mtsp.gov.mk/institucii.nspx

Поврзани вести

Анѓушев: Берзата треба да се искористи за вбризгување свеж капитал во компаниите

user3

Дали коронавирусот е „црн лебед“?

Stefanija Kuzmanovska

Податоците за јавниот долг отворени за јавноста

Stefanija Kuzmanovska

Исплатени 255 милиони денари субвенции за градинарски култури

Stefanija Kuzmanovska

НБ очекува натамошно зголемување на активноста во економијата

Влатко Зорба

Угостителите бараат бескаматни кредити за да ги обештетат работниците

Берта Китинска