СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Канцерогениот сусам од Индија уништен во Дрисла, велат од АХВ

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) информираат дека преку Системот за брзо предупредување за храна на ЕУ досега имаат добиено три нотификации за увоз на небезбеден сусам по потекло од Индија, во кој е утврдено присуство на резидуи од пестицид – етилен оксид.

Од Агенцијата додаваат дека во моментов е постапено по две од тие известувања, а за третото од јануари годинава постапката е во тек.

„По приемот на првата нотификација во септември минатата година (23.09.2020) инспекциските служби на Агенцијата презедоа мерки и извршена беше вонредна инспекциска контрола кај увозникот. Небезбедниот производ во количина од 280 килограми е повлечен од промет и безбедно поништен на депонијата Дрисла. Во вториот случај од 6 ноември минатата година, направена е контрола во магацините на увозникот на сусам и утврдено е дека небезбедните лотови од производот, наведени во нотификацијата, не се најдени во магацините“, стои во соопштението на Агенцијата.

Поврзани вести

Извршени вкупно 2 895 вонредни инспекциски надзори во периодот од 12 до 18 мај

„Ејџиан ерлајнс“ на неодредено време ги прекинува летовите меѓу Атина и Скопје

Берта Китинска

ЈП Комунална хигиена Скопје купува комунални возила од БРАКО за над милион евра

Влатко Зорба