Стандард
ЕКОНОМИЈА

Комерцијална: Надзорниот одбор на Банката останува со предлогот дивидендата да изнесува 600 денари

Комерцијална банка АД Скопје соопшти дека во претходно објавените Предлог – Одлуки за употреба и распоредување на нераспределената добивка до 31.12.2020 година и за определување на износот на дивидендата и датуми на исплата на дивиденда за 2020 година, со Повикот за учество на Годишното Собрание на Банката, објавен на 26.02.2021 година, направени се измени во насока на усогласување со Одлуката за привремено ограничување на распределбата и исплатата на дивиденда на акционерите на банките бр.02-15/III-6/2021 од 26.02.2021 година, донесена од Советот на Народната банка на Република Северна Македонија (Сл.весник на РСМ бр.47/26.02.2021).

Комерцијална банка АД Скопје обрнува внимание дека и со измените на Одлуките, Надзорниот одбор на Банката останува со предлогот дивидендата да изнесува 600 денари по акција и дека измените во Предлог – Одлуките за исплата на дивидендата претставуваат одложување од привремен карактер.

Износот на дивидендата останува како задржана добивка расположлива за распределба на акционерите до денот кога за Банката ќе престане да важи ограничувањето за распределбата и исплатата на дивиденда на акционерите, велат од Банката.

Поврзани вести

Договор со Светска банка со кој се обезбедуваат 70 милиони евра за локални патишта во 80 општини

Оние кои не доставиле комплетно барање за финансиска поддршка, може тоа да го направат до 31 март

Влатко Зорба

Балкански медиуми: Во Северна Македонија ќе се гради 100 мегаватна фотоволтаична електрана

Никола Поповски