СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

С. Македонија влегува во проектите Терминал на течен природен гас Александропулос и Гасна централа Александропулос

На вчерашната седница, Владата ја разгледа и усвои потребата од склучување меморандуми за реализација на проектите Терминал на течен природен гас Александропулос и Гасна централа Александропулос, односно за вложување од страна на Северна Македонија во овие меѓународни проекти.

Станува збор за Меморандум за соработка помеѓу „НЕР АД” Скопје и „Копелозу Груп” и Меморандум за соработка помеѓу „АД ЕСМ” и „Гастрејд С.А.” за закуп на капацитет во ЛНГ Терминалот, како и Меморандум за соработка помеѓу „АД ЕСМ” и „ДАМКО ЕНЕРЏИ С.А.” за стекнување на 25% удел во Александрополис Електрисити Продукшн С.А.

За сите следни активности за реализацијата на овие проекти задолжени се „НЕР АД” Скопје и „АД ЕСМ” редовно да ја информираат Владата на Република Северна Македонија.

Поврзани вести

Нето-задолжувањето преку државни хартии од вредност проектирано на 15.375.000.000 денари, соопшти Владата

Координативно тело за преземање активности за остварување на правата од приоритетните акции: Стопанска Банка ги девалвира и законите и теоријата

Влатко Зорба

Деноминација: Бришат четири нули и го менуваат името на националната валута

Stefanija Kuzmanovska