Технологија

Microsoft реши голем проблем со Windows – враќање на избришаните датотеки

Знаеме дека сте запознаени со тоа ужасно чувство кога набрзина ќе избришете нешто, па ја празните корпата во Windows, и потоа си го правите животот пекол…

Токму тоа ќе се смени, за да не се вознемирувате повеќе, а знаеме дека се нервирате…

Microsoft додава своја Windows File Recovery алатка (командна линија), која ќе им овозможи на документите и датотеките од корпата за рециклирање да бидат магично вратени во неа. Ќе биде поддржана и враќање на избришаните датотеки од хард дискот, USB меморијата и SD-картичките, како што се MP3 музика, MP4 видеа, PDF документи, JPEG слики и слики од други екстензии, како и типични Word, Excel, PowerPoint и други документи на Microsoft.

Засега, алатката е дизајнирана да поврати избришани датотеки од NTFS системот, дури и оштетени дискови (corrupted), како и форматирани дискови. Сепак, Windows File Recovery наскоро ќе поддржува и FAT, exFAT и ReFS системи.

Microsoft веќе овозможи да ја тестира оваа опција во рана фаза преку Windows 10, но мора да биде овозможена исклучиво преку опцијата File History, објаснува The Verge.

Поврзани вести

iPhone 12 ќе биде првиот смартфон на компанијата со вграден сензор за отпечатоци на екранот

Влатко Зорба

Facebook тестира функционалност Popular Photos

Влатко Зорба

Хуавеи донирале маски и заштитна опрема на здравствените работници во Европа

Интернет-инфраструктурата е под огромно оптоварување

Успехот на iPhone 12 може да зависи од развојот на 5G мрежите

Влатко Зорба

Intel го враќа Pentium процесорот на пазарот од 2013 година

Влатко Зорба