СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Турција се „шири“ во Африка, Америка, Русија… „на најбрз и најефикасен начин“

Турција планира да воспостави логистички центри во стратешките региони на Африка, Америка, Европа, Русија и Далечниот исток.

Ова го објави министерот за трговија на Турција, Рухсар Пекџан.

„Нашата цел е да ги доставиме турските производи на светските пазари на најбрз и најефикасен начин“, рече Пекџан во изјавата.

Таа додаде дека меѓу приоритетите на ова Министерство е воспоставување на потребните инфраструктурни капацитети што ќе ги зголемат извозните резултати на важните глобални пазари.

Истакнувајќи дека логистиката има клучна улога во трговијата, вклучително и е-трговијата, таа истакна дека ваквите центри ќе им помогнат на странските економски иницијативи на Турција, пренесува „ТРТ“.

Таа истакна дека турската влада ќе ги поддржи овие центри во однос на плаќањето на сите трошоци како што се трошоците за лиценци и дозволи, царинење, управување со залихи, промоција и други маркетинг активности.

Поврзани вести

Заев: Посветеноста на компаниите за постојан развој, придонесува за поквалитетни и поконкурентни производи и услуги

Влатко Зорба

Со грант од 750.000 долари од Велика Британија ќе се подобруваат капацитетите на државата за ЈПП

msp-admin

Бочварски: Отвораме широка дебата за Законот за утврдување на правен статус на бесправно изградените објекти