СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

За осум месеци Турција заработи 1,8 милијарди долари од извоз на лешници

Турција заработи 1,84 милијарди долари од извоз на лешници во период од септември лани до април оваа година, што претставува зголемување од 50,9% во однос на истиот период претходната година, пренесува Хуријет.

Во овој период од Турција се извезени 277.281 тон лешници, додека претходната сезона извозот беше 210.600 тони.

Скоро 77% од извозот на турските лешници оди на пазарите во Европската унија. Од извоз на преработки од лешници се инкасирани 657,5 милиони долари, додека остатокот е од извоз на сирови лешници.

Инаку, Турција е најголем извозник на лешници во светот.

Поврзани вести

Котација на државни обврзници од 585.200.000 денари

Влатко Зорба

Туризмот како клучен стратешки сектор за економско закрепнување на Западен Балкан

Влатко Зорба

Домаќинствата кои имаат помали приходи ќе добиваат поголеми субвенции за струја

Влатко Зорба