СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Зголемени продажните цени на производителите на индустриски производи

Според податоците на Државниот завод за статистика, во декември 2020 година, продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се повисоки за 0.8% на месечно ниво, а за 3.1 % на годишно ниво.

Во декември 2020, во споредба со ноември 2020 година, продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се повисоки во секторот Рударство и вадење на камен и во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација за 1.3 %, а во секторот Преработувачка индустрија за 0.7 %.

Во декември 2020, во споредба со декември 2019 година, продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се повисоки во секторот Рударство и вадење на камен за 10.0 %, во секторот Преработувачка индустрија за 2.3 % и во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација за 7.2 %.

Поврзани вести

Раст од 14 проценти на онлајн купувањата

Стапката на слободни работни места во четвртото тримесечје од 2020 година изнесува 1.57 %

Влатко Зорба

Нова апликација за заштита на правата на потрошувачите

Влатко Зорба