СТАНДАРД life
Храна

🎥Бибимбап – најбараниот рецепт во светот во 2023 година

Google и оваа година ги објави годишните податоци за пребарување, а кога се во прашање рецептите – еве кои најмногу се пребаруваа во 2023 година.

1. Бибимбап

Бибимбап е корејско јадење со ориз, а рецептот за ова јадење беше најмногу пребаруван на Google во 2023 година. Името доаѓа од зборот „бибим“, што значи „мешање“ и „бап“, што значи „варен ориз“. Се служи со ставање ориз во сад и додавање намул, односно комбинација од разни билки за јадење и паста од чили пипер од Гочујанг. Јајцето и сечканото месо се вообичаени додатоци на ова јадење, а сè добро се меша пред консумирање.

2. Еспето

Еспето е рибно јадење карактеристично за областа Малага и брегот на Гранада во јужна Шпанија. Станува збор всушност за сардини (најчесто ги има шест) кои се набиени на тенки и долги стапчиња, па изгледаат како големо раженче, а потоа се печат на скара. Единствените зачини се малку сол и маслиново масло, а рибата се јаде со прсти – по можност во близина на плажа.

3. Папеда

На третото место на „најгуглани“ рецепти во 2023 година е рецептот за индонезиското јадење папеда. Тоа е еден вид тесто направено од саго скроб, кој се добива од стеблото на саго палмата. Папедата има леплива текстура и се служи со цветни пупки од папаја или спанаќ.

4. Скипен ѓеврек

Ѓеврекот е тркалезно пециво кое потекнува од Полска, а се добива така што класичен ѓеврек се сече на половина, а потоа со рака или со лажица се отстранува неговата внатрешност за да може ѓеврекот да се наполни со други состојки по желба.

5. Паста е фагиоли

„Паста е фагиоли“ е италијанско јадење кое комбинира тестенини и грав. И додека јадењето варира од регион до регион, најчесто се прави со помали тестенини, како макарони. Основата е обично маслиново масло, лук, кромид, целер, моркови и често домати или доматна паста.

Поврзани вести

Направете совршени макарони и сирење и уживајте во денот

Urednik

Нешто најблиску до магија! Чоколадна торта на која нема да можете да одолеете!

Urednik

Рецепт за тирамису од костен: Вистински есенски деликатес

Urednik