Баничката е незаменлива на масите во куќите на Балканот. Домаќинките најчесто го правеле од тенки кори, а во денешно време има се повеќе луѓе кои користат подебели кори од продавница, додека останатиот дел од рецептот останал непроменет.
Баничката може да се направи само со сирење, потоа со сирење и спанаќ, а во слатката варијанта со јаболка или рендана тиква.
Доколку сакате да го израдувате вашето семејство со солена баничка со сирење и спанаќ, овој рецепт ќе биде вистинско освежување.
Состојки:
* 500 гр дебели кори купени во продавница
* 100 гр маст
* 300 гр спанаќ
* 300 гр сирење
* 3 јајца
* чаша кисела павлака
* сол
* 50 гр сусам
Подготовка:
Спанаќот сварете го во солена вода, процедете го и исечкајте го. Измешајте го со изматените јајца и издробеното сирење.
Двете кори попрскајте ги со растопена маст, по должина ставете го филот од јајцето, спанаќот и сирењето, па свиткајте и наредете ги во тавче кое претходно сте го намачкале со маст. Искористете ги сите кори и филот на ист начин.
Секоја баничка попрскајте ја со маст и посипете ги со сусам, па печете ги во рерна загреана на 200 степени околу половина час.
Послужете топло, со ладен јогурт или кисело млеко.
На здравје!