СТАНДАРД life
Храна

Дали знаете како правилно да го исечете сирењето?

Сечењето сирење може да биде вистинска уметност, направете го тоа како што треба и ќе го вкусите најдоброто од секое парче сирење.

Големината и обликот на сирењето ќе диктираат како ќе го исечете, но исто така ќе треба да ја имате на ум текстурата. Секако помага да го имате вистинскиот нож за типот на сирење што го сечете. Ножевите за меко сирење обично се дизајнирани со дупки во сечилото за поефикасно да се справуваат со меката текстура, пишува Paxton & Whitfield.

Кружно сирење

Кружното сирење исечкајте го на еднакви кришки така што прво ќе го исечете на средина, а потоа ќе направите дополнително засек по ширината на кашкавалот.

Правоаголно сирење со тврда кора

За да се зачува обликот и издржливоста на сирењето, кришките треба да се исечат по должина. Бидејќи многу од овие сирења се со неправилна форма, ова исто така гарантира дека нема да го расипете сирењето или да ги исечете прстите. Кога ја сечете кората од таквото сирење, најдобро е да избегнувате долги, тенки парчиња. Наместо тоа, започнете со правење 2 дела, исечете го сирењето хоризонтално. Од останатиот поголем дел исечете кришки по ширина на кашкавалот. Од помалиот дел исечете кришки по должината на кашкавалот доколку е недопрено.

Меко сирење со триаголен облик

Идеално, секој би добил парче од средината на сирењето, но тоа не е практичен начин да го исечете ова меко сирење. Наместо тоа, земете едно парче од врвот и потоа можете да направите неколку долги исечоци од работ кон местото каде што беше врвот на сирењето.

Пирамидално или квадратно сирење

Исечете го сирењето во форма на пирамида или квадрат како што би исечкале тркалезно сирење. Започнете со сечење на сирењето по средината, а потоа направете уште две кришки под агол од 45°.

Парче сино сирење

Клучот е да бидете сигурни дека сите добиваат еднаква количина „сино“ во секое парче. Така, направете дијагонални засеци под два високи агли и дополнително засекување по должината на сирењето.

Сирење во форма на валјак

Сирењето во форма на ролна исечете го хоризонтално за да направите неколку мали топчиња.

Поврзани вести

Готвиме со Емилија: Рецепт за познатата турска пица – Лахмаџун

Radmila Tasevska

Нутриционист Емилија: Колку е вредна коледарската торбичка за нашето здравје?

Radmila Tasevska

Рижото по рецепт на Гордон Ремзи: Се подготвува без ориз, но сепак е вкусно и сочно

Urednik