Наместо да купувате тесто за пица во самопослуга, можете да направите домашно тесто за пица дома и ќе има фантастичен вкус.
Еве едноставен рецепт за тесто за пица:
За тестото:
* 2 ½ чаши (околу 300 грама) брашно
* 1 лажица сув квасец
* 1 лажица шеќер
* 1 лажица сол
* 1 лажица маслиново масло
* 1 чаша топла вода (околу 240 ml)
Инструкции:
Во помал сад измешајте топла вода, сувиот квасец и шеќерот. Оставете го да отстои 5-10 минути додека не се формира пена на површината. Тоа значи дека квасецот е активен и подготвен за употреба.
Подготовка на тестото:
Во поголем сад измешајте ги брашното и солта. Додадете го активираниот квасец и маслиновото масло. Почнете да ги мешате состојките со лажица додека не се формира груткаста маса.
Тестото префрлете го на чиста, лесно набрашнета работна површина. Месете го тестото 8-10 минути додека не стане мазно и еластично. Додадете повеќе брашно по потреба ако тестото е премногу лепливо.
Тестото вратете го во садот, премачкајте го со малку маслиново масло и покријте го со крпа или фолија. Оставете го да отстои на топло место околу 1 час или додека не се удвои во големина.
Обликување на пица
Плех за пица или тавче за пица премачкајте со маслиново масло и посипете со брашно. Тестото префрлете го во плехот и со раце развлечете го во форма на пица по желба.
Покријте го плехот со тестото со крпа и оставете го да одмори уште 15-20 минути.
Печење
Во меѓувреме загрејте ја рерната на 220°C. По второто нараснување, на тестото додајте го омилениот сос, кашкавалот и други роизводи по избор.
Печете ја пицата во загреана рерна 12-15 минути или додека кората не порумени и кашкавалот се растопи и добие убава златно-кафеава боја.
Извадете ја пицата од рерна и оставете ја малку да се излади пред да ја исечете.
Уживајте во домашната пица!