СТАНДАРД life
Храна

Најдобриот рецепт за турски мантии

Мантии полни со месо, познати и како турски кнедли, се традиционално турско јадење кое ќе ве воодушеви.

Состојки:

Тесто:

– 260 гр брашно

– 1 јајце

– 90 мл вода

– 1/2 лажичка сол

Полнење:

– 150 гр мелено месо

– сол, бибер

– магдонос

– 1 чешне лук

Сос:

– 200 гр јогурт

– лук

– 1 лажица путер

– 1 лажица црвен пипер

Подготовка:

Замесете тесто од сите состојки, месете најмалку пет минути. Покријте со крпа и оставете го да отстои 30 минути додека не го подготвите филот.

Фил: измешајте го месото со ситно сечканиот лук, магдоносот, зачинете со сол, бибер и црвен пипер и убаво измешајте. Тестото развлечете го што потенко, по потреба додајте брашно да не се залепи и исечкајте го на коцки.

На секоја средина ставете по малку фил и затворете ја како пакетче. Ставете ги на крпа додека не се потроши целото тесто.

Загрејте уште малку вода и додадете една лажица сол и кога ќе почнат да се загреваат, ставете ги полнетите тестенини, варете ги додека не почнат да пливаат на површината.

Послужете по желба со јогурт во кој сте додале лук.

Прелијте со преливот: Загрејте го путерот и додадете црвен пипер, измешајте малку да се запржи и прелијте.

Поврзани вести

Рецепт за највкусната француска салата која ќе ги воодушеви сите

Urednik

Грчки компири: трик-рецепт за печено совршенство со лимон и лук

Urednik

🎥Без печење и готов за кратко време: Рецепт за чизкејк од светски позната слаткарка

Urednik