СТАНДАРД life
Храна

Никогаш не фрлајте конзервирано рибино масло: Дури и познатите готвачи го користат поради оваа причина

Кога користите конзервирана риба за јадење, најчесто ја користите само рибата – редовно ги фрлате маслото и плехот, но имаме одлични причини зошто треба да престанете да го правите тоа.

Маслото во кое се чувала конзервираната риба, без разлика дали се работи за маслиново, сончогледово или растително масло, е полно со вкус. Често, заедно со риба и масло, во конзервата се додаваат парчиња лимон, чили пипер, суви домати и слично, што исто така придонесува за вкусот. Но, самата риба го подобрува вкусот на тоа масло, особено ако се работи за аншоа.

Го подобрува вкусот на вашите јадења

Така, следниот пат кога ќе користите конзервирана риба – сардина, туна, морска храна или скуша – користете го маслото во кое е остарена рибата. Ова масло може да се користи за сите јадења каде што благиот вкус на рибата нема да го „одвлече вниманието“ – од сортен зеленчук до прелив за салата. Конзервирано рибино масло само ќе ги подигне овие јадења на ново, повисоко ниво.

Исто така, одлична идеја е да се пржат филети од риба во масло од конзервирана риба или да се направи прелив за салата. Ова масло можете да го намачкате на парче леб, да го препечете, а со додавање на домати, друг зеленчук и/или сирење, ќе добиете генијална брускета.

Употребата на конзервирана риба стана тренд последниве години, а со оглед на високата цена и инфлацијата се очекува оваа година таа уште повеќе да се разгори.

Познати готвачи готват со конзервирана риба

Од конзервирана риба може да се подготват различни имагинативни јадења, а многу познати готвачи ги користат.

Можете да користите масло од лименка туна за да пржите риба во тава, а можете да го додадете во разни сосови и намази како хумус.

Конзервирано рибино масло може да се користи и за подготовка на вок јадења, а во комбинација со пиперка или сушени домати може да биде одличен намаз или сос за сендвичот од соништата, пишува Espreso.

Поврзани вести

Салата од компири и јајца – гарнир или комплетен оброк

Urednik

Кои 6 грешки ги правите додека подготвувате ајвар?

Radmila Tasevska

Направете совршени макарони и сирење и уживајте во денот

Urednik